DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

NKC atbalstītajām daudzsēriju filmām – lieliski panākumi Eiropā un Latvijā   

Publicitātes foto

No četrām daudzsēriju filmām, kas finansiālu atbalstu ražošanai saņēmušas NKC konkursā no Kultūras ministrijas piesaistītā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finanšu instrumenta REACT-EU, pirmās divas – „Padomju džinsi” un „Pansija pilī” – jau izpelnījušās ievērojamus panākumus gan Eiropas kinoprofesionāļu aprindās, gan Latvijas kinoteātros. Pirmizrādei aprīļa sākumā tuvojas trešā daudzsēriju filma „Dumpis”, ceturtais seriāls „Asistente” gaidāms rudenī, bet turpmākai kvalitatīvu seriālu ražošanai Latvijas filmu nozarē finansējuma šobrīd nav. 

Ar ERAF REACT-EU atbalstu, kas pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas 2022. gadā tika piešķirts NKC konkursā, tapuši četri kvalitatīvi seriāli un piecas pilnmetrāžas filmas; šajā programmā atbalstītie kinodarbi uz ekrāniem sāk parādīties kopš 2024. gada sākuma. Pirmā janvārī startēja daudzsēriju filma Pansija pilī (studija Mistrus Media, režisori Andis Mizišs, Marta Elīna Martinsone, Dāvis Sīmanis, Gints Grūbe), kas nonāca līderpozīcijā starp visām janvārī un februārī pirmizrādītajām filmām Latvijas kinoteātros (līdz 24. martam to apmeklējuši 44 210 kinoskatītāji) un piedzīvoja visspožāko pirmās nedēļas nogales rezultātu – 7003 skatītāji trīs dienās.  

Februārī pirmizrādi piedzīvoja daudzsēriju filma Padomju džinsi (studija Tasse Film, režisori Staņislavs Tokalovs un Juris Kursietis), kam pēc nacionālās kino balvas Lielais Kristaps sekoja arī nozīmīgi starptautiski panākumi – jau februārī seriāls sīvā konkurencē tika atlasīts dalībai Berlīnes starptautiskā kinofestivāla Eiropas Filmu tirgus sadaļā Berlinale Series Market Selects, bet martā ieguva divas balvas Eiropas nozīmīgākajā kvalitatīvo seriālu festivālā Series Mania Francijā – balva galvenās lomas tēlotājam Kārlim Arnoldam Avotam kā labākajam aktierim konkursā International Panorama un Skatītāju balva visu 50 festivālam atlasīto seriālu konkurencē.  

Daudzsēriju filmas Padomju  džinsi  izcilie panākumi ir apliecinājums Latvijas kino konkurētspējai ļoti prasīgā un publikas pieprasītā formātā, kāds ir tā saukto „kvalitatīvo seriālu” formāts. Mēs, Nacionālais kino centrs,  esam ārkārtīgi lepni par Padomju džinsu fenomenālajiem panākumiem starptautiskā sacensībā ar milzīgu globālo korporāciju producētiem seriāliem, tāpat mēs esam lepni arī par NKC atbalstītā seriāla Pansija pilī izcilajiem panākumiem, piesaistot kinoteātros Latvijā vairāk nekā 44 000 skatītāju kopš pirmizrādes janvārī. Gaidām arī vēl divu citu kvalitatīvo seriālu Dumpis un Asistente pirmizrādes, un jāuzsver, ka tie visi tapuši Nacionālā Kino centra programmā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu. Šis fakts skar tik būtisko daudzsēriju filmu finansējuma aspektu. Paradoksāli, bet kvalitatīvo seriālu tapšana Latvijā ir sākusies, pateicoties papildus finansējumam pandēmijas seku mazināšanai, ko piesaistīja Kultūras ministrija, tomēr šobrīd, kad programmas pirmie darbi jau apliecina izcilas kvalitātes un Latvijas filmu nozares spēju īsā laikā radīt konkurētspējīgus seriālus, mēs apzināmies, ka līdzekļu turpmākai kvalitatīvo seriālu attīstībai Nacionālā Kino centra rīcībā vairs nav. Jautājums, kā turpināt iestrādes kvalitatīvo daudzsēriju filmu veidošanā un finansēšanā, kļūst ārkārtīgi būtisks,” uzsver Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma. 

Kopš 2020. gada Nacionālais Kino centrs, izmantojot Covid laikā piesaistītu papildu finansējumu, iespēju robežās atbalsta kvalitatīvu daudzsēriju filmu veidošanu; gan skatītāju, gan kinoprofesionāļu novērtējumu iepriekš saņēmuši daudzsēriju darbi Emīlija. Latvijas preses karaliene (2021) un Krimināllieta iesācējam (2022)). Šāda stratēģija Latviju izceļ starp kaimiņvalstīm, apliecinot mērķtiecīgu un pārdomātu atbalstu arvien aktuālākajam daudzsēriju formātam.  

Līdz ar pirmizrādi 10. aprīlī Latvijas kinoteātros un straumēšanas platformā Tet TV+ parādīsies trešā daudzsēriju filma, kas tapusi ar ERAF finansējuma atbalstu, režisora Andreja Ēķa seriāls Dumpis (studija Cinevilla Films), bet ceturtais seriāls Asistente (studija Ego Media, režisores Liene Linde un Alise Zariņa) pie skatītājiem nonāks rudenī. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI