DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. novembrī, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Pašvaldību sadarbību teritoriju izveidošana veicinās arī ekonomisko attīstību

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, trešdien 2016. gada 9. novembrī tikās ar Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas pārstāvjiem un pašvaldību pārstāvjiem, lai pārrunātu pašvaldību sadarbības teritoriju veidošanu. Pārmaiņas nepieciešamas, lai uzlabotu ekonomisko attīstību un stiprinātu valsts drošību.

Tikšanās laikā ministrs atgādināja, ka pašvaldību sadarbības teritoriju izveidošanu paredz gan "Valsts pārvaldes attīstības politikas pamatnostādnes 2014.-2020. gadam", gan koalīcijas darba grupas lēmums par atbalstu 29 sadarbības teritoriju izveidei, gan Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likums, kas uzdod Ministru kabinetam noteikt pašvaldību sadarbības teritorijas civilās aizsardzības jomā.

Pirms septiņiem gadiem līdz galam neveiktās administratīvi teritoriālās reformas rezultātā Latvijā izveidojušās nevienlīdzīgas pašvaldības. Iedzīvotāju skaits tajās ir ļoti dažāds, sākot no 1062 līdz pat 34 028. Atšķiras arī pašvaldību spēja veicināt uzņēmējdarbību savā reģionā, kas ir galvenais tautsaimniecības attīstības pamats. Piemēram, šogad no 119 pašvaldībām Latvijā 20 vispār nepieteicās atbalstam uzņēmējdarbības infrastruktūras sakārtošanai. Turklāt Latvijā izveidojusies ļoti centralizēta valsts pārvaldes struktūra – ministrijas un to pakļautībā esošās iestādes atrodas galvenokārt Rīgā, kas neveicina reģionu attīstību.

"Valdības deklarācija un rīcības plāns paredz veicināt policentrisku valsts attīstību. Piemēram, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, dažādi dienesti, kas atrodas Rīgā, savas funkcijas varētu nodrošināt arī no Madonas vai Daugavpils, radot jaunas darbavietas reģionos. Izveidojot pašvaldību sadarbības teritorijas, daļu valsts funkciju varētu uzticēt pašvaldībām. Tādā veidā mēs palielinātu teritoriju ekonomiskās attīstības potenciālu," tikšanās laikā sacīja ministrs Gerhards.

Oskars Vizbulis
Ministra padomnieks
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI