DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

RĪGAS MEŽI turpina Pavasara putnu būrīšu talkas. Šosvētdien – Pļavnieku mežā 

Publicitātes foto

Svētdien, 2024.gada 24.martā, plkst. 11.00 SIA “Rīgas meži” apsaimniekotajā Pļavnieku mežā notiks uzņēmuma vides izglītības programmas “EkVidO” trešā Pavasara putnu būrīšu talka. Tās laikā tiks gan meistarotas jaunas mājiņas, gan sniegta informācija par būrīšu pareizu kopšanu. Pasākums tiek organizēts sadarbībā ar Pļavnieku apkaimes biedrību.  

Par putnu būrīšu talku Pļavnieku mežā 

  • Laiks: svētdiena, 2024.gada 24.marts, plkst. 11.00.  
  • Vieta: “Rīgas mežu” Rīgas mežniecības apsaimniekotais Pļavnieku mežs, pie Jasmuižas ielas: https://ej.uz/hqzh  
  • Publicitātes nolūkos pasākuma laikā paredzēts fotografēt un / vai filmēt. Iegūtie vizuālie materiāli var tik izmantoti publicitātes vajadzībām. 

Šīs talkas laikā sanaglotie putnu būrīši tiks izvietoti “Rīgas mežu” Juglas mežniecības Juglas iecirkņa Rēzītes apgaitā, pie Bajāriem. Tur pērn tika veikti meža kopšanas un ainavas veidošanas darbi. Tādēļ šī ir lieliska iespēja parūpēties par mazajiem dobumpērētajiem putniem un sagatavot viņiem jaunus koka namiņus izkoptā mežā.  

Par Pavasara putnu būrīšu talkām  

Talku laikā “Rīgas mežu” vides izglītības programmas “EkVidO” jeb  “EKOLOĢIJA. VIDE. GAISS” speciālisti pastāstīs un parādīs, kas jāņem vērā, izgatavojot, uzstādot un kopjot putnu mājas, lai putni tajās var iekļūt, justies droši un ērti, kā arī rūpēties par pēcnācējiem. 

Jau trešo gadu pēc kārtas talkās uzņēmums “Rīgas meži” aktīvi iesaista iedzīvotājus. Šogad talkās piedalīsies apkaimju biedrību pārstāvji, bērni no bērnu namiem un bērni ar īpašām vajadzībām.  

Pavasara putnu būrīšu sakopšanas pasākumi vienlaikus ir gan izglītojoši, gan praktiski. Talku dalībnieku sagatavotie būrīši mazajiem dobumperētājiem tiks izvietoti dažādās “Rīgas meži” teritorijās, piesaistot un sekmējot putnu daudzveidību šajās vietās.  

Kopumā šogad dažādās “Rīgas mežu” teritorijās ir septiņas talkas, no tām notikušas jau trīs, bet līdz aprīļa vidum būs vēl četras talkas. Pirmais pasākums notika 3.martā, Anniņmuižas mežā, sadarbībā ar Anniņmuižas apkaimes un radošās iniciatīvas biedrību “Riga Annenhof”. Tika izgatavoti aptuveni 40 būrīši, kurus plānots izlikt Juglas un Babītes mežā.  

Otrais pasākums notika 10.martā, “Rīgas mežu” daļas “Dārzi un parki” Rīdzenes iecirkņa apsaimniekotajā Grīziņkalna parkā sadarbībā ar Grīziņkalna apkaimes biedrību. Pasākuma ietvaros tika sagatavotas vairāk nekā 40 koka mājiņas spārnotajiem draugiem.  

Šī gada turpmāk plānoto talku kalendārs: 

  • otrdien, 26.martā, plkst. 10.00-13.00 – vides izglītības centrā “EkVidO”, sadarbībā ar Ogresgala pamatskolu un ekoskolas Vides pulciņu; 
  • ceturtdien, 4.aprīlī, plkst. 10.00-12.00 – Esplanādē, sadarbībā ar Rīgas 1.pamatskolu – attīstības centru; 
  • piektdien, 5.aprīlī, plkst. 16.00-18.00 – Kronvalda parkā, sadarbībā ar biedrību “Taureņa efekts” – labdarības organizāciju Latvijas bērnunamu atbalstam; 
  • trešdien, 17.aprīlī, plkst. 9.00-11.00 – Šmerļa mežā, sadarbībā ar Rīgas 5.pamatskolu – attīstības centru.

Par putnu būrīšiem  

Pavasarī daudzi cilvēki vēlas sev pie mājas vai dārzā izlikt putnu būrīti. Būrīšiem, tāpat kā ikvienam mājoklim, nepieciešama regulāra tīrīšana. Netīrītā būrī putni nevar vīt jaunu ligzdu, miteklī var savairoties kaitēkļi. Putnu būrīšu tīrīšana nodrošina to ilgtspēju – regulāri tīrot un kopjot, putnu mājas kalpo vismaz piecus gadus. 

Lai nodrošinātu putniem ligzdošanas vietas un novērstu kaitēkļu vairošanos, “Rīgas meži” uzņēmuma apsaimniekotajās teritorijās ik gadu tīra un labo esošos būrīšus, kā arī izgatavo un uzstāda jaunus. Turklāt būrīši top no uzņēmuma mežos augušajiem kokiem un sagataves veido “Rīgas mežu” speciālisti. 

“Rīgas meži” vides izglītības programma “EkVidO” aicina iedzīvotājus rūpēties par pašu izliktajiem putnu būrīšiem, regulāri tos tīrīt un salabot! 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI