DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. martā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM uzsāk meža atjaunošanas sezonu

FOTO: LVM

Lai arī pavasaris tuvojas lēni un dažādos Latvijas reģionos atšķirīgi, Kurzemes pusē zeme ir pietiekami atlaidusies, un AS “Latvijas valsts meži” (LVM) var uzsākt meža atjaunošanas darbus. Kopumā šogad valsts mežus stādot un sējot plānots atjaunot  12 759  hektāru platībā.

Šogad meža atjaunošanas sezonu LVM pagājušajā nedēļā sākusi ar mašinizēto sēšanu LVM Dienvidkurzemes  reģionā un ar mašinizēto stādīšanu Ziemeļkurzemes reģionā. Mašinizēti sējot šogad mežus plānots atjaunot 688 ha platībā, bet mašinizēti stādot 1216 ha platībā. Tuvākajās dienās mežs tiks atjaunots arī stādot ar rokas instrumentiem.

“Laika apstākļi gan vēl ir visai mainīgi, sinoptiķi sola pat nelielu salu un sniegu. Vietās, kur ziema vēl pieturēsies, meža atjaunošanu uzsāksim vēlāk, bet paredzam, ka visā Latvijā meža stādīšanu būsim iesākuši aprīļa vidū,” skaidro LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

Lai valsts mežus atjaunotu plānotajā apjomā, būs nepieciešami 243 kg priežu sēklu, 14,4 miljoni priežu, 7,5 miljoni egļu, 2,6 miljoni bērzu un 542 tūkstoši melnalkšņu stādu.

masinizeta meza stadisana

Kopš LVM 2021. gadā ražošanā ieviesa mašinizēto meža sēšanu un stādīšanu, šo tehnoloģisko risinājumu pielietošana ar katru gadu pieaug, ļaujot meža atjaunošanu veikt efektīvāk un vienlaikus saglabājot augstu darba kvalitāti. Šogad mašinizēti tiks atjaunoti gandrīz 15 % plānoto platību.

24 gadu laikā kopš uzņēmuma dibināšanas 1999. gadā, LVM atjaunojusi mežus 289,3 tūkstošu hektāru platībā, ik gadu iestādot vairākus miljonus augstākās kvalitātes selekcionētu meža stādu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI