DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Tiesai no jauna jāvērtē lieta daļā par nevakcinētas personas atbrīvošanu no amata

Senāta Administratīvo lietu departaments 18.martā atcēla Administratīvās apgabaltiesas spriedumu daļā, ar kuru noraidīts nevakcinētas ierēdnes pieteikums par iestādes lēmumu atbrīvot viņu no amata. Daļā, ar kuru noraidīts pieteikums par iestādes lēmumu pieteicējai noteikt dīkstāvi, neizmaksājot darba samaksu, apgabaltiesas spriedums ir atstāts negrozīts. Vērtējot iebildumus pret dīkstāves noteikšanu, Senāts atsaucās uz atziņām, kas paustas jau iepriekš, bet, pievēršoties jautājumam par atbrīvošanu no amata, izšķirošu nozīmi piešķīra tiesiskā regulējuma izmaiņām.

Atbilstoši Senāta konstatētajam brīdī, kad zemāka iestāde atbrīvoja pieteicēju no ierēdņa amata, darba pienākumu veikšanai bija nepieciešams sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Pieteicēja zemākas iestādes izdoto rīkojumu apstrīdēja augstākā iestādē. Kamēr augstāka iestāde izskatīja apstrīdēšanas iesniegumu, beidzās ārkārtējā situācija un mainījās tiesiskais regulējums – sadarbspējīgs sertifikāts vairs nebija vispārēja obligāta prasība.

Senāts skaidroja, ka administratīvais process ar zemākas iestādes lēmumu tikai iesākas, bet nenoslēdzas. Administratīvā akta apstrīdēšana ir administratīvās lietas turpinājums, kuras ietvaros augstāka iestāde izskata lietu vēlreiz pēc būtības. Ja apstrīdēšanas procesa laikā ir mainījušās piemērojamās tiesību normas, augstākai iestādei ir jāpiemēro jaunākā tiesību norma. No šī principa ir izņēmumi, tomēr uz izskatāmo gadījumu tie nav attiecināmi.

Konkrētās lietas kontekstā Senāts bez ievērības neatstāja arī to, ka likumdevējs darba (dienesta) attiecību izbeigšanu ar darbinieku (amatpersonu), bija paredzējis tikai kā galējo līdzekli.

Senāta spriedums. Lieta Nr.SKA-331/2024 (A420290617)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI