DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Eiropas Tieslietu padomju asociācijas dalībvalstis pārrunā kritērijus tiesnešu karjeras pievilcības stiprināšanai  

No 11. līdz 12. martam Augstākajā tiesā norisinājās Eiropas Tieslietu padomju asociācijas (ENCJ) dalībvalstu pārstāvju tikšanās, kuras ietvaros tika diskutēts par tiesneša karjeras profesionālās pievilcības stiprināšanu.  

Tikšanās laikā Ukrainas Tieslietu padomes pārstāvji informēja ENCJ dalībvalstis par situāciju attiecībā uz tiesneša skaitu un tiesneša amata vakanču aizpildīšanu Ukrainā, kā arī veiktajām izmaiņām tiesnešu atlases procesā. Ukrainas Tieslietu padomju pārstāvji uzsvēra, ka šobrīd Ukrainā nav aizpildītas aptuveni 34 % tiesnešu amatu vakances, kas negatīvi ietekmē tiesu sistēmas darbību. 

Lietuvas eksperte informēja sanāksmes dalībniekus par galvenajiem darba organizatoriskajiem apstākļiem, kas nosaka tiesneša karjeras pievilcību. Tāpat ENCJ dalībvalstu pārstāvji diskutēja par iemesliem, kas veido labvēlīgu darba vidi. Tika analizēti tiesnešu atalgojuma noteikšanas pamatprincipi, kā arī konkurētspējas aspekti dažādās valstīs. 

Šī bija otrā ENCJ dalībvalstu pārstāvju klātienes tikšanās projekta par tiesneša karjeras profesionālās pievilcības stiprināšanu ietvaros. Minētā ENCJ projekta mērķis ir izstrādāt labās prakses vadlīnijas tiesneša karjeras profesionālās pievilcības stiprināšanai, jo Latvijā un vairumā citu ENCJ dalībvalstu pastāv zināmas grūtības tiesneša profesijai piesaistīt labākos juristus. Vadlīnijas plānots apstiprināt ENCJ Ģenerālajā asamblejā, kas norisināsies no 12. līdz 14. jūnijam Romā (Itālijā). Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs kopā ar Beļģijas Tieslietu padomes pārstāvi ir šī projekta koordinatori.  

ENCJ dalībvalstu apspriedē piedalījās Tieslietu padomju pārstāvji no Latvijas, Austrijas, Bosnijas un Hercegovinas, Francijas, Īrijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Portugāles, Rumānijas, Spānijas, Ukrainas, Ungārijas, Vācijas un Zviedrijas. 

Papildu informācija: 

ENCJ ir organizācija, kas apvieno Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tiesu varu pārstāvošas un no likumdevēja un izpildvaras neatkarīgas institūcijas. ENCJ izveides mērķis ir sekmēt ES dalībvalstu Tieslietu padomju sadarbību, savstarpējo pieredzes apmaiņu un kopējās informācijas analīzi. Latvijas Tieslietu padome ENCJ dalībniece ir kopš 2011. gada. Plašāka informācija par ENCJ pieejama šeit.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI