DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Baltijas valstu veselības ministri veidos darba grupu ciešākai valstu sadarbībai

Piektdien, 8. martā, norisinājās Latvijas veselības ministra Hosama Abu Meri, Igaunijas veselības ministres Rīnas Sikutas un Lietuvas veselības ministra Arūnas Dulka trīspusējā tikšanās, kuras laikā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ministri vienojās par ciešāku valstu sadarbību.  

Tikšanās laikā tika pārrunātas valstu sadarbības iespējas kritisko medikamentu nodrošinājuma ziņā, kā arī jautājums par atbalstu Ukrainai veselības aprūpes jomā.  

Baltijas valstīs ir līdzīga kārtība zāļu krājumu nodrošinājumam ārstniecības iestādēm. Lietuvas ministrs uzsvēra, ka Lietuvā ir izstrādāta kārtība medikamentu nodrošinājumam gan ārstniecības iestāžu, gan valsts un pašvaldību līmenī. Arī Igaunijas ministre norādīja, ka Igaunijā ir izveidots kritisko medikamentu saraksts un slimnīcām jānodrošina medikamentu rezerves 3 mēnešiem līdzīgi kā tas ir Latvijā. Veselības ministrs Hosams Abu Meri uzsvēra, ka Latvija ar saviem medikamentus ražojošajiem uzņēmumiem šajā jautājumā var sniegt būtisku ieguldījumu reģiona valstu nodrošinājumā ar medikamentiem. “Latvijas farmācijas nozarei ir ražošanas jaudas un nepieciešamā zinātniskā bāze, tradīcijas, kvalitatīvi un konkurētspējīgi produkti, ārkārtas situācijā Latvijas ražotāji var būt visas Baltijas stratēģiski sadarbības partneri medikamentu pieejamības nodrošināšanā,” uzsvēra Hosams Abu Meri. 

Jau ziņots, ka Latvijā Veselības ministrija sadarbībā ar citām nozares iestādēm ir izstrādājusi kritisko zāļu sarakstu, kas veidots kopā ar Zāļu valsts aģentūru, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un citām institūcijām, ņemta vērā Covid19 pieredze, kā arī Ukrainas pieredze, vērtējot, kādiem medikamentiem dažādās situācijā būtu lielākais pieprasījums. Tagad ar iesaistītajām pusēm turpinās darbs, lai nodrošinātu šo zāļu pieejamību.  

Ministri vienojās veidot ciešāku valstu sadarbību veselības aprūpes jomā, izveidojot augsta līmeņa darba grupu no visām Baltijas valstīm, tostarp pārskatot un salāgojot arī valstu likumdošanu, vienkāršojot savstarpēju praktisko sadarbību.  

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāti arī jautājumi par valstu atbalstu Ukrainai, organizējot karā cietušo Ukrainas iedzīvotāju ārstēšanu un rehabilitāciju, kā arī psiholoģiskās palīdzības un rehabilitācijas nodrošinājumu īpaši bērniem. 

Ministru tikšanās norisinājās 18. Baltijas politikas dialoga ietvaros, kas šogad norisinās 7. un 8. martā Rīgā ar mērķi dalīties pieredzē par veselības sistēmas pārvaldību un reformēšanu un izpētītu politikas iespējas iedzīvotāju veselības un veselības aprūpes jomā. Šā gada galvenais temats ir primārā veselības aprūpe - “Tiecoties uz pilnvērtīgi digitalizētu un integrētu primāro veselības aprūpi” (Towards digitally enabled integrated primary care).  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI