DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Uzlabota zivju resursu pārvaldība un ieguves uzraudzība  

Ministru kabinets otrdien, 5. martā, pieņēma Zemkopības ministrijas izstrādātos grozījumus noteikumos par rūpniecisko zveju teritoriālajos un ekonomiskās zonas ūdeņos, tādējādi uzlabojot zivju resursu pārvaldību un to ieguves uzraudzību atbilstoši Eiropas Savienības regulējumam. 

Lai piekrastes zvejnieki varētu izpildīt kontroles prasības par lomā paturētā laša vai taimiņa ziņošanu, grozījumi paredz, ka turpmāk būs jāreģistrē tikai plānotais jūrā iziešanas laiks. Vismaz vienu stundu pirms paredzamās iziešanas jūrā zvejnieks par faktu varēs ziņot Latvijas Zivsaimniecības integrētajā kontroles un informācijas sistēmā. Attiecīgi Valsts vides dienests, ievērojot šo informāciju, varēs nodrošināt zvejas darbību kontroli. Sistēmai iespējams autorizēties gan interneta pārlūkprogrammā, gan izmantojot sistēmas mobilo lietotni.  

Tāpat, lai veicinātu reņģu piekrastes limita izmantošanu, ir atcelta jūras zvejas noteikumu norma, kas zvejniekiem aizliedz reņģu zvejai Baltijas jūras Rīgas līča piekrastē vienlaikus izmantot reņģu stāvvadu un reņģu tīklu.  

Savukārt, lai veicinātu zvejas selektivitāti, noteikumos veikti grozījumi par noteikto konstrukcijas linuma acs izmēriem. Lielāks zvejas rīka konstrukcijas linuma acs izmērs nodrošinās, ka vairāk mazākā izmēra zivju var izkļūt no zvejas rīka, tādējādi novēršot nevēlamas nozvejas.  

Tāpat grozījumi jūras zvejas noteikumos paredz, ka, iegādājoties kuģus un palielinot zvejas kuģa dzinēju jaudu un tonnāžu, ir jāievēro attiecīgās zvejas flotes segmenta sabalansētais stāvoklis. 

Noteikumi paredz, ka komerciālajā zvejā piekrastē zvejo ar zvejas kuģiem bez dzinēja vai ar zvejas kuģiem ar stacionāro vai uzkaramo dzinēju, kas kuģim reģistrēts Latvijas Jūras administrācijā. Piekrastes komerczvejā izmantojamā kapacitāte tiek pārvaldīta atbilstoši Kopējās zivsaimniecības politikas regulas noteiktajiem zvejas kapacitātes pārvaldības principiem.  

Tādējādi apstiprinātajā sarakstā iekļautajiem zvejas kuģiem, kas nodarbojas ar komerczveju piekrastē, iespējams izmantot tikai tādu stacionāru vai uzkarināmu dzinēju, kas attiecīgajam zvejas kuģim ir reģistrēts Latvijas Jūras administrācijā, un tas atbilstoši ir norādīts Zemkopības ministrijas apstiprinātajā zvejas kuģu sarakstā.  

Noteikumi  Grozījumi Ministru kabineta 2007. gada 2. maija noteikumos Nr. 296 "Noteikumi par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos"” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI