DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Pārrunās sinhronizācijas projekta attīstību ar ekonomikas ministru, “Augstsprieguma tīkls” un “Latvenergo” vadību

Sinhronizācija ar pārējo Eiropu ir vērienīgākais enerģētiskās neatkarības projekts Baltijā. Gatavošanās vēsturiskajam notikumam ir tikpat būtiska kā no infrastruktūras attīstības puses, tā arī no koordinētas sadarbības starp visiem iesaistītajiem. Šo ceturtdien, 29. februārī, klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis aizvadīs tikšanos ar ekonomikas ministru Viktoru Valaini, AS “Augstsprieguma tīkls” un AS “Latvenergo” vadību. Tās laikā tiks pārrunātas enerģētikas nozares aktualitātes, tostarp Baltijas valstu sinhronizēšanās ar pārējo Eiropu.

Ministrs Kaspars Melnis uzsver: “Latvijas pārvades sistēma ir mūsu energosistēmas mugurkauls, kam pieslēgta virkne lielo enerģijas ražotāju un patērētāju. Infrastruktūras attīstībā šobrīd norit aktīvi darbi, kur lielākā daļa no tiem līdz 2025. gada februārim būs pabeigti. Gatavošanās atslēgties no Krievijas-Baltkrievijas energosistēmas notiek vairākos līmeņos. Viens ir fiziskās infrastruktūras gatavība, otrs – pārvades operatora IT sistēmu attīstība, trešais – reģionālā sadarbība un noslēdzošā ir iesaistīto pušu koordinēta rīcība un sadarbība nacionālā līmenī, lai šo sekmīgi projektu realizētu līdz galam. Tāpēc šodien par šo jautājumu diskutējām ar Ekonomikas ministriju, pārvades operatoru un AS “Latvenergo””.

Vēsturiski līdz šim realizēti tādi projekti kā "Kurzemes loks" un Latvijas-Igaunijas trešais starpsavienojums. Tie ir svarīgi, lai Baltijas valstis tagad varētu sinhronizēt savas elektroapgādes sistēmas ar pārējo Eiropu. Šobrīd jau ir pabeigta arī Valmieras-Tartu savienojuma rekonstrukcija un līdz gada vidum būs pabeigta savienojuma Valmiera-Tsirgulina rekonstrukcija. Tie ir faktiski trīs pilnībā jauni savienojumi ar Igauniju.

Kopējās sadarbības ietvaros šodien tiks pārrunātas, tostarp citas ar enerģētikas nozari saistītas aktualitātes, par būtiskākajām regulējuma izmaiņām, piemēram, atjaunīgo energoresursu jaudu attīstība Latvijā u.c. enerģētikas politikas jautājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI