DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Valdība atbalsta Latvijas pievienošanos konvencijai, kas nodrošina sabiedrībai piekļuvi oficiāliem dokumentiem  

Otrdien, 27. februārī valdība pilnvaroja tieslietu ministri Inesi Lībiņu-Egneri parakstīt starptautisko līgumu, kas paredz Latvijas pievienošanos Eiropas Padomes Konvencijai par piekļuvi oficiāliem dokumentiem (turpmāk – Konvencija). Konvencija apliecina dalībvalstu apņemšanos sabiedrībai nodrošināt plašu piekļuvi oficiāliem dokumentiem, nodrošinot caurspīdīgumu un sabiedrības līdzdalību, tādējādi stiprinot tiesiskumu. 

Pievienošanās Konvencijai apliecinās un pastiprinās Latvijas apņemšanos veicināt valsts institūciju darbu sabiedrības interesēs, atklātību un caurskatāmību, informācijas pieejamību valsts pārvaldē un pašvaldībās starptautiskajā dimensijā. 

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere skaidro: Brīdī, kad bijām Eiropas Padomes Ministru komitejas prezidējošā valsts, mēs izlēmām uzsākt procesu, lai pievienotos Konvencijai. Ar šo rīcību mēs mudinām arī citas Eiropas Padomes valstis, kuru iedzīvotājiem nav tik plašas tiesības piekļūt valsts dokumentiem, kā tās ir Latvijā, pievienoties šai Konvencijai. Latvija līdztekus pārējām Baltijas un Skandināvijas valstīm jau šobrīd nodrošina ļoti plašu pieeju oficiālajiem dokumentiem un Eiropas Padomes kontekstā ir to valstu grupā, kas pēc būtības jau šobrīd atbilst Konvencijā ietvertajām vērtībām. Ar šo rīcību mēs nostiprināsim Latviju kā informācijas atklātību cienošu valsti arī starptautiski.”  

Latvija jau tagad vairākos aspektos nodrošina sabiedrībai plašākas tiesības piekļūt oficiāliem dokumentiem nekā to prasa Konvencijas minimālie standarti. Proti, ir virkne oficiālo dokumentu jeb informācija, ko ikviens var iegūt bez pieprasījuma, nepastarpināti, bez maksas, piemēram, oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", publisko personu oficiālajās tīmekļvietnēs, publiskajos reģistros, specializētās tīmekļvietnēs un citviet. 

Konvencijā termins "oficiāli dokumenti" tiek skaidrots kā visa informācija, kas ir ierakstīta jebkādā formā un ko ir sagatavojušas vai saņēmušas un glabā valsts iestādes. 

Konvencija arī nosaka, ka publiskos dokumentus ir iespēja neizpaust, tikai tad, ja tiek aizsargātas citas Konvencijā konkrēti uzskaitītās tiesības un likumīgās intereses. 

Pievienošanās vienlaikus Konvencijai stiprinās iedzīvotāju tiesības uz informācijas pieejamību, jo nodrošinās sabiedrības tiesības sekot līdzi tam, kā valsts pilda tai uzticētās publiskās funkcijas. 

Pievienojoties Konvencijai, Latvijā Tieslietu ministrija būs kompetentā iestāde, kas koordinēs  Konvencijā paredzēto saistību izpildi. Valdības lēmumu pievienoties Konvencijai vēl nepieciešams apstiprināt Saeimai likuma veidā. Likumprojekts "Par Eiropas Padomes Konvenciju par piekļuvi oficiāliem dokumentiem" pieejams Tiesību aktu projektu portālā 

Papildu informācija: 

Konvencija ir pieņemta 2009. gada 18. jūnijā un stājusies spēkā 2020. gada 1. decembrī. Konvenciju parakstījušas un ratificējušas 15 valstis: Albānija, Armēnija, Bosnija un Hercegovina, Igaunija, Islande, Lietuva, Melnkalne, Norvēģija, Moldovas Republika, Slovēnija, Somija, Ukraina, Ungārija, Spānija, un Zviedrija.  Konvenciju parakstījušas, bet vēl nav ratificējušas piecas valstis: Beļģija, Gruzija, Ziemeļmaķedonija, Sanmarīno un Serbija. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI