DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

PVD no rītdienas uz robežas pastiprināti kontrolēs pārtikas preces no Krievijas un Baltkrievijas 

Ņemot vērā nepārtraukto un apjomīgo pārtikas un dzīvnieku barības kravu plūsmu, kas no Krievijas un Baltkrievijas caur Latvijas robežkontroles punktiem tiek ievesta Eiropas Savienībā, no  rītdienas, 24. februāra Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), pamatojoties uz Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojumu, uzsāks pastiprinātu šo kravu robežkontroli uz Eiropas Savienības ārējās robežas. 

Pastiprinātā kontrole tiks uzsākta, lai noraidītu bažas par riskiem cilvēku un dzīvnieku veselībai, kā arī pārliecinātos par sūtījumu atbilstību Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem, tostarp nepieļaujot, ka patērētāji varētu tikt maldināti par preču veidu, identitāti, īpašībām, sastāvu, daudzumu, derīgumu, izcelsmes valsti vai izcelšanās vietu, izgatavošanas vai ražošanas metodi.  

Pastiprināta kontrole nozīmē to, ka vismaz 10 % preču no noteiktām preču grupām, piemēram, zirņiem, graudaugu produktiem, eļļas augu sēklām, lopbarībai, kas tiks vestas no Krievijas un Baltkrievijas, kā arī vismaz 5 % preču, kas tiks vestas no citām trešajām valstīm, tiks veikta ne tikai dokumentu, identitātes un fiziskā pārbaude, bet arī tiks noņemti paraugi laboratoriskajiem izmeklējumiem.  

Atgādinām, ka no 15. februāra ir spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos nr. 681 "Noteikumi par kārtību, kādā aprēķina un veic maksājumus par Pārtikas un veterinārā dienesta valsts uzraudzības un kontroles darbībām, un maksas pakalpojumiem", kas paredz, ka par tādu ne-dzīvnieku izcelsmes pārtikas un ne-pārtikas preču sūtījumu robežkontroli, kas tiek ievestas no trešajām valstīm, ir jāmaksā vairāk nekā līdz šim. Tāpat ir noteikta papildus maksa par produktu pastiprināto kontroli - gan tādu, kas tiek veikta saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) normatīvajiem aktiem, gan tādu, kas tiek veikta saskaņā ar nacionāla mēroga normatīvajiem aktiem. 

Saskaņā ar PVD datiem, 2023. gadā PVD robežkontrolei tika uzrādītas 2 513 271 tonnas dažādu no Krievijas un Baltkrievijas ievestu pārtikas preču, tostarp lopbarība, graudaugi, dārzeņi, sēklas, dzērieni, cukura konditorejas izstrādājumi, kafija, tēja un citi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI