DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veselības ministrs ar Latvijas Onkologu Ķīmijterapeitu asociāciju pārrunā kompensējamo zāļu saraksta paplašināšanu onkoloģijā

Šodien, 22. februārī, veselības ministrs Hosams Abu Meri tikās ar Latvijas Onkologu Ķīmijterapeitu asociācijas (LOĶA) valdes pārstāvjiem, lai pārrunātu, kā pilnveidot darbu pie kompensējamo zāļu saraksta (KZS) paplašināšanas, nodrošinot lielāku caurskatāmību kritērijiem un konkrētu medikamentu iekļaušanai KZS, kas palielinātu medikamentu pieejamību onkoloģijas pacientiem.

LOĶA pārstāvji atzinīgi vērtēja papildu finansējumu KZS paplašināšanai. Vienlaikus jāapzinās, ka līdz ar laicīgāku slimību diagnostiku un ātrāk uzsāktām modernākajām ārstniecības metodēm, nākotnē finansiālie izdevumi onkoloģijas pacientu ārstēšanai un aprūpei pieaugs. Veselības ministrs informēja, ka jau tuvākajā laikā tiks uzsākts darbs pie Onkoloģijas plāna 2025-2027. gadam izstrādes, kurā būtiska loma būs arī medikamentu pieejamības nodrošināšanai pacientiem. Lai efektīvi sadarbotos ar nozari, LOĶA rosināja Nacionālajā Veselības dienestā (NVD) izveidot arī Onkoloģijas zāļu komisiju, kas kopā ar NVD speciālistiem, profesionālajām organizācijām pieņemtu lēmumus par medikamentu iekļaušanu KZS.

Veselības ministrijas virzība uz vienotiem kvalitātes kritērijiem un standartiem un metodisko centru ieviešanas būtu nozīmīgs solis, kas ļautu uzlabot un nodrošināt efektīvu ārstēšanas procesu visā Latvijā. Ļoti svarīga ir datu pieejamība un apmaiņa, tādēļ tika pārrunāta gan Vēža reģistra izveide, gan datu apmaiņa ar slimnīcām.

Tikšanās laikā ministrs ar LOĶA pārstāvjiem pārrunāja arī cilvēkresursu aktualitāti onkoloģijas jomā, kā arī Veselības ministrijas (VM) virzīto cilvēkresursu attīstības stratēģiju, gan rezidentu skaitu palielināšanu onkoloģijā, kā arī vienmērīgu paaudžu nomaiņa specialitātē. 

LOĶA rosināja veidot ciešāku sadarbību ar profesionālajām organizācijām, izskatīt specialitāšu apguves formas maiņas iespējas un pārskatīt nodarbinātības nosacījumus.

Viens no būtiskiem aspektiem ne tikai jaunu speciālistu piesaistē ir motivējošs atalgojums un darba vide, tādēļ pārrunās arī vienojās, ka tiks meklēti risinājumi papildus piemaksas par sarežģītību, darbu paaugstinātas intensitātes apstākļos ieviešanai, gan sadarbībā ar slimnīcu vadītājiem darba apstākļu uzlabošana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI