DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. februārī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Pieļauj atkāpi 4% neražojošo aramzemes platību prasības izpildei

Tā kā ļoti nelabvēlīgie laika apstākļi 2023. gadā un ekonomiskā situācija pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā negatīvi ietekmēja lauksaimnieku ieņēmumus un dzīvotspēju, Eiropas Komisija (EK), pirmdien, 12. februārī, apstiprināja regulu un nolēma pieļaut atkāpi viena laba lauksaimniecības un vides stāvokļa nosacījuma piemērošanā, lai atvieglotu lauksaimniekiem darbu grūtajos apstākļos.

Proti, pamatprasība paredz, ka lauksaimniekam vismaz 4 procenti no savas aramzemes ir jāatvēl ar ražošanu nesaistītām platībām un elementiem – papuvēm vai ainavu elementiem, tostarp, koku un krūmu puduriem, laukmalēm, dīķiem, grāvjiem. Ņemot vērā minēto apstākļu negatīvo ietekmi, EK apstiprinātā regula atļauj 2024. gadā 4 procentu prasības izpildei deklarēt arī starpkultūru un slāpekli piesaistošo kultūraugu (tauriņziežu un pākšaugu) platības. Tai pat laikā šajās platībās nedrīkstēs lietot augu aizsardzības līdzekļus un par šīm platībām 2024. gadā nevarēs saņemt ekoshēmas atbalstu par ekoloģiski nozīmīgu platību.

Lai EK dotā atļauja tiktu piemērota Latvijā, vēl ir jāapstiprina grozījumi MK noteikumos Nr.198 “Tiešo maksājumu piešķiršanas kārtība lauksaimniekiem”, ko Zemkopības ministrija bez kavēšanās sagatavos un iesniegs pieņemšanai valdībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI