DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Viktors Valainis: aizsardzības nozares uzņēmumi  aicināti pieteikties valsts inovāciju atbalstam 

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis, šodien tiekoties ar Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (LDAIF) pārstāvjiem, pārrunāja šobrīd Saeimas izskatīšanā esošā Aizsardzības industrijas likumprojekta virzību, aizsardzības industrijas iespējas startēt Ekonomikas ministrijas pārraudzībā esošajās valsts atbalsta programmās uzņēmējdarbībai, problēmas ar kapitāla piesaisti munīciju ražojošo uzņēmumu attīstībai, kā arī jautājumus, kas saistīti ar valsts stratēģisko rezervju veidošanu. 

Pēc LDAIF aicinājuma ekonomikas ministrs apņēmās meklēt iespējas, kā Ekonomikas ministrijai iesaistīties Aizsardzības industrijas likumprojektā paredzētās Aizsardzības ministrijas komisijas darbā, kas izvērtēs lielos investīciju projektus aizsardzības jomā. Ekonomikas ministrijas funkcija šeit varētu būt sniegt vērtējumu par attiecīgo projektu ietekmi un atbilstību Latvijas tautsaimniecības vajadzībām.  

V. Valainis aicināja jaunos un inovatīvos aizsardzības nozares uzņēmumus izmantot iespējas, ko sniedz trīs nupat Ministru kabinetā apstiprinātās Eiropas Atveseļošanas fonda programmas pētniecības un inovāciju atbalstam kopumā 112 miljonu eiro apmērā. “Mēs šo programmu nosacījumus esam veidojuši tā, lai neliktu nekādus šķēršļus, vadoties pēc nozarēm – galvenais, lai projektā veidotos nepieciešamā sinerģija starp inovatīvo uzņēmumu un pētniecības institūcijām un taptu inovatīvs un konkurētspējīgs gala produkts”, uzsvēra ministrs.  

LDAIF pārstāvji sarunā norādīja uz būtisku kapitāla pieejamības problēmu, ar ko brīvajā tirgū saskaras munīcijas un ieroču ražotāji – komercbankas nevēlas kreditēt šāda veida uzņēmumus kā pārlieku riskantus. Vienlaikus munīcijas ražošana šobrīd ir degoša aizsardzības nozares vajadzība visas Eiropas un pat NATO mērogā, jo Ukrainai piegādātās munīcijas apjoms ir ļoti liels, bet ražošanas jaudas Eiropā nav pietiekamas.  

Ekonomikas ministrs LDAIF pārstāvjus informēja, ka jau ir runājis ar vadošajām Latvijas komercbankām par nepieciešamību mainīt savu pārlieku piesardzīgo pieeju un turpinās to darīt. “Es domāju, ka ledus ir sakustējies un bankas ir sapratušas, ka tām ir jāmaina domāšana, jo Latvijas militārās industrijas kapacitātes stiprināšana investīciju drošību Latvijā tikai uzlabo”, atzina V. Valainis.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI