DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
1
1

KP: saskaņota OCTA prēmiju sadārdzināšana nav pieļaujama

Reaģējot uz publiski izskanējušo informāciju par iespējamu sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (turpmāk – OCTA) prēmiju sadārdzināšanos biedrībai “Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs” (LTAB) piemērotā naudas soda dēļ, Konkurences padome (turpmāk – KP) informē, ka saskaņota biedrībai piemērotā naudas soda pārlikšana uz patērētāju pleciem var radīt konkurences tiesību pārkāpuma risku. 

Konkurences tiesību mērķis ir veicināt sabiedrības labklājību, novēršot konkurences deformēšanu pretēji sabiedrības, tirgus dalībnieku un patērētāju interesēm. Viens no būtiskākajiem instrumentiem šī mērķa sasniegšanai ir naudas soda piemērošana par konkurences tiesību pārkāpumu, tostarp atturot gan pašu pārkāpēju, gan arī citus tirgus dalībniekus no pārkāpumu izdarīšanas nākotnē. 

2023.gada nogalē KP pieņēma lēmumu, kurā secināja, ka LTAB noteiktā iestāšanās maksa dalībai biedrībā ir kavējusi jaunu tirgus dalībnieku ienākšanu OCTA tirgū, tādā veidā ierobežojot konkurenci. Par Līguma par Eiropas Savienības darbību (LESD) 101. panta 1. punkta pārkāpumu KP biedrībai piemēroja naudas sodu 336086eiro. 

Konkrētais lēmums par naudas soda uzlikšanu tika piemērots tirgus dalībnieku apvienībai (turpmāk – LTAB), kuras biedru darbība aptver visu OCTA tirgu Latvijā. KP vērtējumā, LTAB ir jāievēro sevišķa piesardzība, lai piemērotais naudas sods nelabvēlīgi neietekmētu patērētājus, nonākot pretrunā ar iepriekš skaidroto konkurences tiesību mērķi, ņemot vērā, ka OCTA polises nodrošināšana katram transportlīdzeklim, kurš piedalās ceļu satiksmē, ir obligāts pienākums 

Lai arī tirgus dalībniekiem ir rīcības brīvība naudas soda samaksai nepieciešamo finanšu līdzekļu organizēšanā, KP atgādina, ka saskaņā ar LESD 101. panta 1. punktu ir aizliegtas arī vienošanās, ar kurām tieši vai netieši tiek noteiktas preču vai pakalpojumu cenas. Šis vienošanās jēdziens ietver vismaz divu tirgus dalībnieku saskaņotu gribu, kas var izrietēt arī tikai no to faktiskās rīcības. Tādējādi rīcību, ar kuru naudas sods, kas tiek piemērots par konkurences tiesību pārkāpumu, saskaņotā veidā tiek pārlikts uz patērētājiem, sadārdzinot preču vai pakalpojumu cenas, KP var vērtēt kā potenciālu konkurences tiesību pārkāpumu. 

KP atgādina, ka arī OCTA tirgus dalībniekiem to noteiktās prēmijas un šo prēmiju aprēķina politika ir jānosaka neatkarīgi no citiem tirgus dalībniekiem. 

Savas kompetences ietvaros KP turpinās uzraudzīt LTAB un OCTA tirgus dalībnieku rīcības atbilstību konkurences tiesību regulējumam, it sevišķi gadījumā, ja būs novērojama potenciāli saskaņota OCTA prēmiju sadārdzināšana.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI