DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Valsts prezidents: Latvija Ukrainu atbalstīs līdz pilnīgai uzvarai

11. janvārī Rīgas pilī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski (Volodymyr Zelenskyy), kurš Latvijā ieradies pirmo reizi kopš Krievijas pilnapmēra iebrukuma Ukrainā sākuma. E. Rinkēvičs apliecināja, ka Latvija un tās iedzīvotāji turpinās sniegt palīdzību Ukrainai, tās aizstāvjiem un civiliedzīvotājiem līdz Ukrainas uzvarai. Ukraina var paļauties uz Latvijas militāro atbalstu, palīdzību Ukrainas atjaunošanā, humāno palīdzību, kā arī atbalstu Ukrainas eiroatlantiskās integrācijas veicināšanai. Tāpat Valsts prezidents paziņoja par šī gada pirmās militārās palīdzības pakotnes piešķiršanu Ukrainai.

“Latvija turpinās sniegt atbalstu Ukrainai, tās aizstāvjiem un iedzīvotājiem gan cīņā pret agresorvalsti Krieviju, gan Ukrainas eiroatlantiskajai integrācijai. Palīdzot Ukrainai, mēs sargājam Eiropu un Latviju,” uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, norādot, ka līdz ar šī gada pirmās militārās palīdzības pakotnes piešķiršanu Latvijas valsts un sabiedrības atbalsts Ukrainai pārsniedz 600 miljonus eiro, kas veido teju 1% no IKP.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Ukraina ir jāatbalsta līdz tās pilnīgai uzvarai. “Mums ir jāmaina stratēģiskais uzsvars. Ukraina ir jāatbalsta līdz tās pilnīgai uzvarai, nevis, kā mēdz teikt, tik ilgi, cik tas ir nepieciešams,” norādīja E. Rinkēvičs. Valsts prezidents arī atzīmēja, ka, piešķirot šī gada pirmo militārās palīdzības pakotni, esam ņēmuši vērā konkrētās Ukrainas vajadzības. E. Rinkēvičs norādīja, ka jaunā militārās palīdzības pakotne ietver pašgājējartilērijas iekārtas jeb haubices, artilērijas munīciju, prettanku un pretgaisa ieročus un munīciju, visurgājējus, sakaru ierīces, ģeneratorus, ziemas ekipējumu, dronus, kā arī cita veida bruņojumu. Tāpat Valsts prezidents informēja, ka Latvija apņēmusies šogad apmācīt vismaz 3000 Ukrainas karavīru, kā arī turpināt Ukrainas karavīru un robežsargu rehabilitāciju.

Sarunā ar Ukrainas prezidentu V. Zelenski Valsts prezidents apstiprināja Latvijas valdības apņemšanos atvēlēt 15 miljonus eiro Ukrainas atjaunošanai, turpinot Černihivas pilsētas un apgabala rekonstrukciju trīs gadu griezumā. 

E. Rinkēvičs atzīmēja, ka Ukrainas prezidenta oficiālās vizītes laikā tiks parakstīts Latvijas–Ukrainas starpvaldību līgums, kas atvieglos palīdzības sniegšanu Ukrainai, tai skaitā rekonstrukcijai, attīstības sadarbības projektiem un Ukrainas eirointegrācijas veicināšanai. Tāpat vizītes ietvaros parakstīts saprašanās memorands par sadarbības veicināšanu militārajā nozarē kopīgu aizsardzības un drošības industrijas projektu īstenošanā.

Tikšanās laikā Valsts prezidents atkārtoti novērtēja Ukrainas paveikto Eiropas Savienības (ES) iestāšanās sarunu sākšanā, taču atzīmēja turpmāku reformu nozīmi tālākai Ukrainas integrācijai ES, kur Latvija būs gatava sniegt praktisku atbalstu. Tāpat E. Rinkēvičs atkārtoti uzsvēra gaidāmā Eiropadomes lēmuma par makrofinansiālās palīdzības piešķiršanu Ukrainai nozīmi.

Runājot par steidzami darāmajiem darbiem, E. Rinkēvičs atzīmēja nepieciešamību turpināt koordināciju ES sankciju politikas jautājumos, lai nodrošinātu iespējami plašākas un efektīvas sankcijas, tai skaitā lai nepieļautu Ukrainas graudu no Krievijas okupētajām teritorijām eksportu, kā arī dubultās nozīmes preču importu Krievijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI