DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. janvārī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Bāriņtiesu ētikas pārkāpumus izskatīs pašvaldības izveidota ētikas komisija

Lai ieviestu vienotu bāriņtiesu ētikas pārkāpumu izskatīšanas kārtību, Saeima ceturtdien, 11.janvārī, konceptuāli atbalstīja izmaiņas Bāriņtiesu likumā. 

Bāriņtiesas savā darbā bieži saskaras ar sabiedrības ievainojamākajiem cilvēkiem, un no viņu rīcības ētikas tiešā veidā atkarīga mūsu bērnu labklājība. Tieši šīs atbildības dēļ skaidra un viegli pieejama ētikas pārkāpumu izskatīšanas kārtība bāriņtiesās ir īpaši svarīga, iepriekš uzsvērusi par likumprojekta virzību atbildīgās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima.

Likuma grozījumi paredz, ka sūdzība par bāriņtiesu darbinieku ētikas pārkāpumiem visos gadījumos būs iesniedzama pašvaldības ētikas komisijai. Tā lietas izskatīšanā pieaicinās Bāriņtiesu darbinieku asociāciju ar padomdevēja tiesībām.

Pašvaldības ētikas komisijas locekļi nedrīkstēs būt saistīti ar bāriņtiesu darbiniekiem, par kuriem iesniegta sūdzība, uzsvērusi Labklājības ministrija.

Patlaban bāriņtiesu darbiniekiem jāievēro vispārēji ētikas principi un uzvedības standarti, kurus izstrādā Bāriņtiesu darbinieku asociācija, bet esošais regulējums neparedz visās pašvaldībās vienotu sūdzību iesniegšanas un izskatīšanas kārtību.

Vienota ētikas pārkāpumu izskatīšana ļaus pašvaldības un valsts līmenī apzināt atklātos ētiska rakstura pārkāpumus bāriņtiesās, kā arī objektīvāk paredzēt pasākumus līdzīgu gadījumu laicīgai novēršanai. Tāpat tas ļaus noteikt vienotu politiku saistībā ar ētikas normu ievērošanu, norāda grozījumu autori Labklājības ministrijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI