DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
2
2

KP soda LTAB par nepamatotu iestāšanās maksu dalībai biedrībā 

2023. gada 21. decembrī Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu sodīt Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju (LTAB) ar naudas sodu 336 086 eiro apmērā par konkurenci kropļojošām biedrības darbībām. Pēc LTAB iniciatīvas, starp KP un LTAB noslēgts izlīgums, kā rezultātā LTAB apstiprina savu vainu pārkāpumā un apņemas nepārsūdzēt KP lēmumu, par ko LTAB piemērots naudas soda samazinājums. 

Saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) likumā noteikto, dalība LTAB ir priekšnoteikums darbības uzsākšanai OCTA tirgū Latvijā. Vairāk kā desmit gadus, lai kļūtu par LTAB biedru, bija jāizpilda vairākas prasības, tostarp jāveic vienreizējs iestāšanās maksājums, kura apmēru noteica LTAB un kas bija biedrības patstāvīgs lēmums. 

Šobrīd Latvijā OCTA pakalpojumu sniedz 9 apdrošinātāju sabiedrības – četras Latvijā reģistrētas un piecas ārvalstu sabiedrību filiāles, kas reģistrētas Latvijas tirgū. Ņemot vērā, ka OCTA pakalpojumu var sniegt tikai LTAB biedri, LTAB prettiesiskā rīcība ietekmēja konkurences izaugsmi visā OCTA tirgū. KP ieskatā, ikviena jauna un spējīga tirgus dalībnieka ienākšana tirgū var atstāt nozīmīgu ietekmi uz tirgu, tāpēc nepamatotu maksājumu noteikšana var būt būtisks konkurenci ierobežojošs šķērslis.  

Izmeklēšanas laikā KP konstatēja, ka LTAB noteiktā iestāšanās maksa tās paredzētajā apmērā nebija pamatota. Tāpat LTAB laika posmā no vismaz 2011. gada līdz 2022. gadam nebija noteicis leģitīmu mērķi, lai pamatoti varētu noteikt maksu un tās apmēru par iestāšanos biedrībā. KP arī secināja, ka iestāšanās maksas aprēķina formula, kas tikusi vairākkārt rediģēta, ir bijusi neskaidri definēta un dažādi interpretējama, kas varējis radīt formulas nevienlīdzīgu piemērošanu starp potenciālajiem LTAB biedriem. Turklāt LTAB darbinieki apzinājās, ka iestāšanās maksas noteikšana, iespējams, var veidot konkurences tiesību pārkāpumu un atturēt tirgus dalībniekus no iestāšanās LTAB. 

Tādējādi KP secina, ka LTAB rīcība, nosakot un piemērojot noteikta apmēra iestāšanās maksu kā priekšnosacījumu dalībai biedrībā laika posmā vismaz no 2011. gada 20. aprīļa līdz pat 2022. gada 16. maijam, ir kavējusi jaunu tirgus dalībnieku ienākšanu OCTA tirgū Latvijā un ir pretrunā ar Līguma par Eiropas Savienības darbību 101. panta 1. punktu. 

Pēc LTAB iniciatīvas, KP un LTAB ir vienojušās izbeigt tiesisko strīdu, noslēdzot izlīgumu, kas ietver LTAB pienākumu nepārsūdzēt KP lēmumu. Ņemot vērā iepriekš minēto un iestādes resursu ietaupījumu, KP samazināja LTAB piemērojamo naudas sodu par 10%. Tādējādi par īstenoto konkurences tiesību pārkāpumu LTAB piemērots naudas sods 336 086 eiro apmērā. Vienlaikus KP arī skaidro, ka atbilstoši Konkurences likuma 14.3 pantā ietvertajam tiesību normu mērķim, uz tiem biedrības biedriem, kuri nav bijuši iesaistīti konkurences tiesību pārkāpuma īstenošanā, nav pamats tieši vai netieši attiecināt naudas soda samaksu. 

Jebkurš uzņēmums, pret kuru Konkurences padome ierosinājusi pārkāpuma lietu, var izmantot iespēju slēgt izlīgumu, pēc savas iniciatīvas atzīstot atbildību pārkāpumā un sniedzot visu Konkurences padomes lēmuma pieņemšanai nepieciešamo informāciju. Šāda rīcība ļauj ātrāk atklāt un novērst pārkāpumu, kā arī taupīt resursus, kas parasti nepieciešami izmeklēšanai un  iespējamai tiesvedībai, tāpēc uzņēmumam tiek samazināts naudas sods. Izlīgumi bieži tiek izmantoti arī Eiropas Komisijas un daudzu ES dalībvalstu konkurences uzraugu praksē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI