DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

A. Krauze: lauksaimnieciskajai ražošanai ir jāpaliek galvenajai saimnieciskajai darbībai auglīgajās zemēs

Otrdien, 12. decembrī, valdība pieņēma zināšanai Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto informatīvo ziņojumu “Par vēja elektrostaciju ierīkošanas iespējām nacionālas nozīmes lauksaimniecības teritorijās”, kurā norādīts: augstas kvalitātes lauksaimniecības zemes, kas ir nacionālas nozīmes lauksaimniecības teritorijas, ir saglabājamas lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai, atstājot spēkā šīm zemēm ierobežojumus sadrumstalošanai un zemes izmantošanas mērķu maiņai. Nav pieļaujama zemes izmantošanas kategoriju maiņa, kas bojātu augsnes virskārtu, mazinātu augsnes kvalitāti un izraisītu lauksaimniecībā izmantojamās zemes degradāciju.

Zemkopības ministrs Armands Krauze: “Nav nekāda pamata nacionālās nozīmes lauksaimniecības teritorijas nodot vēja elektrostaciju ierīkošanai. Lauksaimnieciskajai izmantošanai ir jāpaliek par galveno saimniecisko darbību auglīgajās zemēs un spēkā esošais nacionālās nozīmes lauksaimniecības teritoriju normatīvais regulējums nav maināms. Mēs skaidri pasakām, ka atbilstoši zemes politikai galvenā interese ir saglabāt vērtīgāko zemi kā nacionālas nozīmes platības lauksaimnieciskajai ražošanai, līdz ar to ierobežojot šo zemju sadalīšanu un apbūvēšanu.”

Tā kā vairāki uzņēmumi ir pauduši vēlmi attīstīt vēja enerģijas parkus, izbūvējot vēja elektrostacijas (VES) Zemgalē – Bauskas, Dobeles un Jelgavas novados, ZM norāda, ka šo teritoriju lauksaimniecības zemēs ir augstas kvalitātes augsnes, kas arī turpmāk ir izmantojamas tikai lauksaimnieciskajai darbībai (graudkopība, piena un gaļa lopkopība, u.tml.), ražojot izejvielas pārtikai. ZM neiebilst pret VES izbūvi lauksaimniecības zemēs, taču tas ir darāms tikai tur, kur zemes ir mazauglīgas.

ZM viedokli par auglīgo zemju striktu saglabāšanu tikai lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai atbalsta lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas, Bauskas, Dobeles un Jelgavas pašvaldības, Latvijas Pašvaldību savienība, kā arī Ekonomikas, Klimata un enerģētikas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas. Šeit var iepazīties ar ZM informatīvo ziņojumu “Par vēja elektrostaciju ierīkošanas iespējām nacionālas nozīmes lauksaimniecības teritorijās”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI