DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. decembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Apstiprina plānu par ES apgādi ar kritiski svarīgajām izejvielām

Otrdien Eiropas Parlaments deva zaļo gaismu Kritiski svarīgo izejvielu aktam, kas ļaus uzlabot ES apgādi ar stratēģiskajām izejvielām.

Kritiski svarīgo izejvielu akta mērķis ir padarīt Eiropas Savienību konkurētspējīgāku un neatkarīgāku. Lai to panāktu, šis akts mazinās birokrātiju, veicinās inovāciju visos vērtības ķēdes posmos, sākot ar ieguvi un beidzot ar reciklēšanu, un atbalstīs mazos un vidējos uzņēmumus. Tas veicinās pētniecību un palīdzēs izstrādāt un ieviest alternatīvas izejvielas, kā arī videi draudzīgākas ieguves un ražošanas metodes.

Saskaņā ar šajā regulā ietvertajām prasībām Eiropas Savienībai būs jārada ekonomiskie stimuli un stabilāka un drošāka sistēma uzņēmumiem, kas īsteno ieguves un otrreizējās pārstrādes projektus. Kritiski svarīgo izejvielu projektiem piemēros ātrākas un vienkāršākas atļauju piešķiršanas procedūras.

Sarunās ar Padomi par akta tekstu Eiropas Parlamenta deputāti uzstāja, ka lielāks uzsvars jāliek uz alternatīvu izejvielu ražošanu un ieviešanu. Deputāti šīs regulas noteikumos iekļāva mērķus, kam būtu jāveicina stratēģisko izejvielu ieguve no atkritumiem. Parlaments arī iestājās par to, lai tiktu samazinātas birokrātiskās prasības uzņēmumiem, it īpaši maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Stratēģiskas partnerības ar valstīm ārpus ES

Parlamenta deputāti uzskata, ka Eiropas Savienībai kritiski svarīgu izejvielu jomā ir jāveido stratēģiskas partnerības ar trešām valstīm, lai dažādotu šo izejvielu piegādes avotus. Taču aktā arī iekļauti noteikumi, kuru mērķis ir garantēt, ka no šādām partnerībām ieguvējas ir visas puses. Piemēram, pēc deputātu iniciatīvas aktā iekļauti pasākumi, kas ļaus veidot tādas ilgtermiņa partnerības, kurās partnervalstīm tiks nodotas jaunas zināšanas un tehnoloģijas, nodrošināta apmācība un prasmju pilnveide. Tādā veidā šajās valstīs apmierinās pieprasījumu pēc kvalificēta darbaspēka, kas būs nepieciešams jaunām darbvietām ar labākiem darba un atalgojuma nosacījumiem. Akts arī palīdzēs nodrošināt, ka partnervalstīs notiekošā izrakteņu ieguve un apstrāde atbilst labākajiem ekoloģiskajiem standartiem.

Citāts

Atbildīgā deputāte Nikola Bēra (“Renew”, Vācija) sacīja: “Šis tiesību akts ir rūpniecības politikas plāns, kas garantēs Eiropai drošu un ilgtspējīgu apgādi ar izejvielām. Ar mērķtiecīgiem ekonomiskiem stimuliem sniedzam privātajiem investoriem noteiktību projektu plānošanā, jo uzņēmumiem būs viens kontaktpunkts un valstu iestādēm būs jānodrošina ātras un vienkāršas atļauju piešķiršanas procedūras ar skaidriem termiņiem. Tas uzlabos izejvielu ieguvi, apstrādi un reciklēšanu Eiropā”.

Turpmākie soļi

Parlaments aktu pieņēma, 549 deputātiem balsojot “par”, 43 deputātiem — “pret” un 24 deputātiem atturoties. Lai aktu varētu publicēt Oficiālajā Vēstnesī, tas vēl oficiāli jāapstiprina Padomei.

Vispārēja informācija

Elektriskie automobiļi, saules enerģijas paneļi un viedtālruņi — visi šie produkti satur kritiski svarīgas izejvielas. Šāda veida izejvielām ir ārkārtīgi liela nozīme, lai ES sekmīgi pārietu uz zaļu un digitālu ekonomiku. To piegādes nodrošināšana ļaus ES ekonomikai būt noturīgai pret satricinājumiem, kā arī palīdzēs nodrošināt Savienībai līderpozīciju tehnoloģiju jomā un stratēģisko autonomiju. Kopš Krievija sāka karu pret Ukrainu un Ķīna — īstenot arvien agresīvāku tirdzniecības un rūpniecības politiku, tādas izejvielas kā, piemēram, kobalts un litijs ir ieguvušas jaunu ģeopolitisku nozīmi.

Tā kā pasaule pāriet uz atjaunīgu energoresursu izmantošanu un ekonomika un sabiedrība digitalizējas, pieprasījums pēc stratēģiskajām izejvielām nākamajās desmitgadēs strauji pieaugs.

Konference par Eiropas nākotni

Šie tiesību akti atspoguļo vairākus iedzīvotāju priekšlikumus, kas tika pausti Konferencē par Eiropas nākotni, proti, 5.priekšlikumu (Ilgtspējīgs patēriņš, iepakojums un ražošana) un 17.priekšlikumu (“Samazināt ES atkarību no ārvalstu dalībniekiem ekonomiski stratēģiskās nozarēs”). Šīs iniciatīvas ir vērstas uz ilgtspējību, ekonomisko autonomiju un stratēģisko sektoru noturību, kas bija konferences galvenās tēmas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI