DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. decembrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Atbalsta agrīnā preventīvā atbalsta pakalpojumu sistēmas izstrādi bērnu veselīgas attīstības veicināšanai Latvijā

Rūpējoties par Latvijas bērnu labbūtību, veselīgu attīstību un pašrealizāciju, valdība 12. decembrī apstiprināja noteikumu projektu, kas paredz preventīva atbalsta pakalpojumu sistēmas izveidi un speciālistu apmācību, veicinot dažādiem attīstības riskiem pakļauto bērnu un viņu ģimeņu sekmīgu sociālo integrāciju.

Pieejamie dati par bērnu attīstības procesu norisēm liecina, ka 21. gadsimta pirmajā desmitgadē pasaulē un arī Latvijā aptuveni 20% bērnu saskaras ar attīstības riskiem, kuru negatīvās ietekmes pārvarēšana prasa dažādu jomu speciālistu profesionālu pieeju un koordinētu, vienotu atbalsta sistēmu. Nepietiekams preventīvu atbalsta pakalpojumu nodrošinājums var traucēt bērna veselīgu attīstību jau agrīnā bērnībā, samazinot viņa izglītības un dzīves kvalitātes prognozi turpmākajiem gadiem. Arvien svarīgāka kļūst profesionālu atbalsta pakalpojumu pieejamība bērnu emocionālās, kognitīvās, sociālās attīstības sekmēšanā, adaptīvas uzvedības un sadarbības prasmju veicināšanā.

Mūsdienās ievērojamas pārmaiņas notiek gandrīz katrā nozarē, ietekmējot teju katru Latvijas ģimeni un radot jaunus izaicinājumus bērnu attīstībā. Starp tiem ir ģimeņu sociālā stratifikācija, vecāku aizņemtība un iesaistes trūkums bērnu emocionālā attīstībā kā arī ģimenes nespēja pielāgoties sociālajiem apstākļiem, kas var novest pie laulības iziršanas vai ģimenes disfunkcionalitātes, interneta vides radītie riski, bērnu socializācijas grūtības u.c. Visi šie faktori var ietekmēt kognitīvu, uzvedības vai psihoemocionālu traucējumu rašanos, radot sarežģījumus bērnam viņa pieaugšanas ceļā.

Pašreizējā bērnu attīstības vajadzību atbalsta sistēma Latvijā ir fragmentēta un nepilnīga. Latviju raksturo ievērojamas reģionālās atšķirības atbalsta pakalpojumu kvalitātē un pieejamībā. Pašlaik atbalsts galvenokārt tiek sniegts krīžu situācijās (tā saucamā “ugunsgrēka dzēšanas stratēģija”), nevis preventīvi apsteidzoši risinot risku radītās grūtības, pirms tās nav samilzušas un rada nopietnas problēmas. Tā rezultātā bērnu attīstības risku un traucējumu atklāšana bieži ir novēlota, kas apdraud bērna turpmāko attīstību, izglītības iegūšanu, iekļaušanu un ierobežo bērna turpmākās iespējas dzīvē.

Tāpēc sistēmiski ir jāpilnveido preventīvā atbalsta pakalpojumu joma, lai bērnu agrīnās attīstības grūtību profilakses un intervences pakalpojumi tiktu īstenoti savstarpēji integrētā un efektīvā veselības, izglītības un sociālās jomās sadarbspējā.

Valsts kanceleja, š.g. sākumā integrējot Pārresoru koordinācijas centru, turpina jau 2018. gadā kopā ar nozaru ministrijām uzsākto aktīvo darbu agrīnā preventīvā atbalsta sistēmas veidošanā. Plānojot un organizējot mērķtiecīgu profilakses un agrīnās intervences pakalpojumu klāsta paplašināšanu, ir svarīgi nodrošināt agrīna atbalsta pakalpojumu pieejamību bērniem ar identificētiem attīstības riskiem, kā arī izstrādāt skaidrus starpnozaru sadarbības algoritmus, kā ģimene ar bērnu var saņemt tai nepieciešamo atbalstu veselībā, izglītībā un sociālās rehabilitācijas jomā.

Šo jautājumu risināšanai ir sagatavots jauns MK noteikumu projekts, kurš paredz izstrādāt un ieviest Agrīna preventīva atbalsta pakalpojumu sistēmu bērniem līdz 18 gadu vecumam. Projekta galvenais mērķis ir nodrošināt:

  • efektīvus, pierādījumos balstītus profilakses un agrīnās intervences pakalpojumus bērniem un viņu vecākiem;
  • veselības, izglītības un sociālās jomas speciālistu sadarbību multidisciplināra komandu darba organizēšanā un atbalsta sniegšanai bērniem;
  • speciālistu (pedagogu, logopēdu, ergoterapeitu, psihologu, speciālo pedagogu u.c.) apmācības, lai paplašinātu bērniem pieejamo atbalsta pakalpojumu klāstu.

Pasākumam plānotais kopējais finansējums ir 41,7 milj. euro, no kuriem Eiropas Sociālā fonda Plus finansējums ir 35,5 milj. euro un valsts budžeta līdzfinansējums – 6,2milj. euro. Ar šī finansējuma palīdzību līdz 2029. gada 31. decembrim paredzēts nodrošināt agrīnā preventīvā atbalsta (profilakses un agrīnās intervences) pakalpojumus 14 150 bērniem ar attīstības grūtībām vai riskiem, sekmējot pozitīvu viņu attīstības dinamiku nākotnē.  Tiks sniegts apmācību un metodiskais atbalsts 836 nacionāla, reģionāla un vietēja mēroga institūcijām, tostarp izglītības iestādēm, ārstniecības iestādēm, ieskaitot primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējus, izglītības pārvaldēm, sociāliem dienestiem un bāriņtiesām.

Šīs darbības palīdzēs sasniegt galveno mērķi – nodrošināt efektīvu agrīnu preventīvu atbalstu bērniem visā Latvijā, stiprinot viņu veselīgu attīstību un sociālo integrāciju.

Šis projekts tiks īstenots Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.3.6.7. pasākuma "Starpnozaru sadarbības un atbalsta sistēmas izveide bērnu veselīgai attīstībai un sekmīgai pašrealizācijai" ietvaros. Ar šo pasākumu plānots panākt būtisku progresu bērnu attīstības un pašrealizācijas veicināšanai, tādējādi stiprinot Latvijas sabiedrības sociālo kohēziju un ilgtspējīgu attīstību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI