DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Satiksmes ministrijas nākamā gada budžets veicinās iedzīvotāju mobilitāti  

Publicitātes attēls

Satiksmes ministrijas (SM) 2024.gada budžetā 235,8 milj. eiro jeb 30% no kopējā ministrijas finansējuma paredzēti reģionālajam sabiedriskajam transportam iedzīvotāju ilgtspējīgas mobilitātes veicināšanai, stiprinot dzelzceļu kā sabiedriskā transporta mugurkaulu. Finansējums plānots jaunu elektrovilcienu iegādei, dzelzceļa infrastruktūras darbības nodrošināšanai, dotācijām reģionālajiem autobusiem, kā arī braukšanas maksas atvieglojumu piemērošanai. 

Viena no nozares prioritātēm ir virzība uz zaļo kursu, īstenojot pasākumus, kas veicina iedzīvotāju ikdienas pārvietošanos ar sabiedrisko transportu, tostarp risina arī piekļūstamības izaicinājumus.  Esmu gandarīts, ka nākamā gada laikā satiksmē tiks palaisti visi 32 jaunie elektrovilcieni, kas ievērojami uzlabos pārvietošanās kvalitāti. Ir sperts liels solis, vienlaikus turpināsim darbu, lai nodrošinātu iedzīvotājiem ērtākus maršrutus, palielinātu, nevis samazinātu pieturvietu skaitu un pasažieru pieredzi braukšanai vilcienos padarītu ērtu un piekļūstamu ikvienam”, atzīst satiksmes ministrs Kaspars Briškens. 

Jauno elektrovilcienu iegādei un remonta centra izveidei nākamgad plānoti 76,5 milj.eiro. Ar vilcieniem izpildīs reisus Aizkraukles, Tukuma, Skultes un Jelgavas virzienā. Jaunie elektrovilcieni nodrošinās komfortablāku braukšanu pasažieriem. Vilcienos ir klimata kontrole, ergonomiski sēdekļi, mūsdienu prasībām atbilstošas labierīcības. Tie ir aprīkoti ar video un audio informēšanas sistēmām, Wi-Fi pieslēgumu. Tāpat vilcienos ir viena līmeņa iekāpšana no paaugstinātajām pasažieru platformām, kas ne tikai nodrošina pakalpojuma labāku pieejamību, bet arī saīsina pasažieru apmaiņas laiku pieturvietās. 

Stiprinot dzelzceļu kā sabiedriskā transportu, nākamā gada budžetā dzelzceļa infrastruktūras darbības nodrošināšanai piešķirti papildu 19 milj.eiro un kopumā dotācija dzelzceļa infrastruktūrai pasažieru pārvadājumiem būs 64,2 milj.eiro. 

Tāpat kā līdz šim, finansējums paredzēts braukšanas maksas atvieglojumu nodrošināšanai konkrētām iedzīvotāju grupām, tostarp daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti un citām pasažieru kategorijām. Īstenojot sociālo taisnīgumu, pirmo reizi budžetā piešķirts papildu finansējums 1 milj.eiro apmērā braukšanas maksas atvieglojumiem bērniem bāreņiem valstspilsētu sabiedriskajā transportā. 

Dotācijām reģionālajam sabiedriskajam transportam – vilcieniem un autobusiem nākamgad budžetā atvēlēts 93,8 milj. eiro finansējums, t.sk., papildu piešķirtie 18 milj.eiro. Reģionālajā autobusu satiksmē plānots palielināt pasažieru pārvadājumus ar mūsdienīgiem autobusiem – ērtākiem, kā arī pielāgotiem personām ar ierobežotām spējām un aprīkotiem ar veloturētājiem.  

Tāpat finansējums paredzēts vienotas sabiedriskā transporta biļešu sistēmas plašākai ieviešanai reģionālajos pasažieru pārvadājumos, dodot iespēju iegādāties vienotu biļeti no brauciena sākuma punkta līdz galamērķim reģionālās nozīmes maršrutos.  

SM 2024.gada budžets nozares attīstībai ir 788 milj.eiro. Sagaidāms, ka nākamgad budžetā plānotie pasākumi dos pozitīvu pienesumu nozares prioritātēm – virzībai uz zaļo kursu, drošības un piekļūstamības nodrošināšanai, labas pārvaldības ieviešanai un starptautiskās konkurētspējas stiprināšanai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI