DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Notiks konference “Latvietis kokā ēd sēnes: nopietni un nenopietni par latviešiem”

8. decembrī plkst. 10.00 Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkā (Kalpaka bulvārī 4, Rīgā) notiks konference “Latvietis kokā ēd sēnes: nopietni un nenopietni par latviešiem”. Tajā būs iespēja noklausīties 14 LU akadēmiskā personāla, doktorantu, atmiņas institūciju u.c. jomas speciālistu pieteiktos referātus.

Tematiski bagātīgais un daudzpusīgais referātu klāsts piedāvās nopietnu un nenopietnu skatījumu uz latviešiem. Ideja organizēt šādu konferenci radās pavasarī, kad uzvirmoja jautājums par citāta ,,Latvieši ir tautiņa pie Baltijas jūras, kas dzīvo kokos un ēd sēnes’’ vēsturisko izcelsmi.

Minētais citāts ir interpretēts dažādos vārdu salikumos un mums visiem ir zināms un dzirdēts, tomēr, pētot dažādus rakstītos avotus, nav izdevies noskaidrot tā izcelsmi. Viens no intuitīviem minējumiem bijis, ka šis raksturojums ņemts no kāda 18. vai 19. gs. autoru darbiem. Tāpat bijusi versija, ka latvieši šo teicienu izdomājuši paši par sevi. Ir arī uzskats, ka tas minēts kādā enciklopēdijā vai vēstures grāmatā, kura datēta aptuveni ar 18. gs. Tāpat ļoti iespējams, ka tas ir jaunlaiku mīts.

Konferencē, lai kopīgiem spēkiem noskaidrotu, vai šis teiciens vairāk saistās ar laiku pēc Latvijas neatkarības atgūšanas vai tomēr minēts kādā senākā vēstures avotā, aicināts piedalīties ikviens interesents.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI