DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Tieslietu ministre reģionālajā vizītē Cēsīs uzsver tieslietu sistēmas neatsveramo lomu Latvijas drošības stiprināšanā

Piektdien, 10. novembrī, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere devās darba vizītē uz Cēsīm, kur tikās ar Vidzemes rajona tiesas, Ieslodzījumu vietu pārvaldes, Valsts zemes dienesta un Valsts probācijas dienesta pārstāvjiem. Tieslietu ministre uzsvēra jaunos hibrīddraudu apstākļus, kuri jāņem vērā ikvienam tieslietu sistēmas ķēdes posmam, katram savā jomā stiprinot Latvijas sabiedrības noturību pret hibrīddraudiem, lai celtu mūsu sabiedrības uzticēšanos valstij un vairotu tās drošību.

Vizītes ietvaros tieslietu ministre apmeklēja Vidzemes rajona tiesu Cēsīs, kur ar tiesas tiesnešiem apsprieda tiesu sistēmas izaicinājumus hibrīdapdraudējuma apstākļos, tostarp dezinformāciju, nelegālo migrantu plūsmu pāri mūsu valsts robežai un etnisko spriedzi, ko veicinājusi karadarbība Ukrainā. Tieslietu ministre diskusijā ar tiesnešiem uzsvēra, ka nesodāmības sajūta var veicināt agresijas izplatīšanos sabiedrībā, ko tādas agresorvalstis kā Krievija un Baltkrievija vēlas izmantot savā labā. Tāpat ministre uzsvēra tiesu varas diskreditāciju kā vienu no valsts apdraudējuma veidiem. Tādēļ tiesu varas darbs šobrīd ir izšķirošs, katru gadījumu vērtējot no valsts un sabiedrības drošības aspekta.

Tālāk Tieslietu ministre devās uz Ieslodzījumu vietu pārvaldes padotībā esošo Cēsu Audzināšanas iestādi nepilngadīgajiem, kur tiesas noteikto brīvības atņemšanas sodu izcieš jaunieši par noziegumiem no visas Latvijas. Lai mazinātu noziedzīgās uzvedības riskus un pēc soda izciešanas veiksmīgāk iekļautos sabiedrībā, jaunieši ieslodzījuma vietā tiek iesaistīti resocializācijas programmās.

Arī Valsts probācijas dienesta Cēsu nodaļas darbinieki apstiprināja, ka sabiedrībā jūtami pieaug agresijas līmenis saistībā ar karu Ukrainā, hibrīdapdraudējumu un naida noziegumiem. Tādēļ nākamā gada Tieslietu ministrijas budžeta ietvaros ministre ir novirzījusi papildu finansējumu Ieslodzījumu vietu pārvaldes un Valsts probācijas dienesta darbinieku atalgojumam ar mērķi sekmēt likumpārkāpēju resocializāciju un mazināt vardarbību sabiedrībā, tā stiprinot drošības situāciju valstī.

Savukārt Valsts zemes dienesta Vidzemes reģionālajā pārvaldē ar pārvaldes direktori ministre ar  apsprieda izaicinājumus, ar kuriem dienests saskaras ikdienā, un diskutēja, kā uzlabot piedāvāto pakalpojumu kvalitāti.

Tāpat tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere tikās ar Cēsu novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Jāni Rozenbergu, lai apspriestu sadarbības iespējas, kā arī kopīgi apmeklēja Cēsu Uzvaras pieminekli, noliekot ziedus un pieminot Latvijas varoņus, kuri cīnījušies par Latvijas valsts neatkarību.

Vizītes noslēgumā Inese Lībiņa-Egnere norādīja: “Vidzemes rajona tiesa Cēsīs, Cēsu Audzināšanas iestāde nepilngadīgajiem, Valsts probācijas dienesta Vidzemes reģiona teritoriālās struktūrvienības Cēsu nodaļa, kā arī Valsts zemes dienesta Vidzemes reģionālā pārvalde ir labs piemērs, kā cieši un mērķtiecīgi sadarboties ar pašvaldību un tās iestādēm, lai efektīvāk īstenotu savas funkcijas kopīgo valsts interešu labā. Mums noteikti būtu jāpārņem šī pozitīvā pieredze arī citos valsts reģionos”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI