DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Andris Sprūds iepazīšanās vizītē uzņems Polijas un Spānijas vēstniekus

Šodien, 10. novembrī, aizsardzības ministrs Andris Sprūds tiksies ar Polijas Republikas vēstnieci Latvijā Moniku Mihališinu (Monika Michaliszyn) un Spānijas Karalistes vēstnieku Latvijā Manuelu Alamu Orenesu (Manuel Alhama Orenes).

Tikšanās laikā ar Polijas vēstnieci, amatpersonām plānots pārrunāt jautājumus, kas saistīti ar turpmāku drošības stiprināšanu reģionā, NATO ārējās austrumu robežas aizsardzību un atbalstu Ukrainai.

Latvija un Polija ir stratēģiski partneri, kurus vieno ilggadēja sadarbība aizsardzības jomā. Polijas gaisa spēki ir vairākkārt veikuši Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju un ir veikuši būtisku ieguldījumu NATO kopējā atturēšanas un aizsardzības stiprināšanā.

Savukārt tikšanās laikā ar Spānijas vēstnieku abu valstu amatpersonas apspriedīs Latvijas un Spānijas turpmāko divpusējo sadarbību aizsardzības jomā, ņemot vērā pagājušā gada NATO Madrides samitā panākto vienošanos palielināt NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu līdz brigādes lieluma vienībai.

Reaģējot uz nepieciešamību stiprināt Baltijas reģiona aizsardzības spējas pēc Krievijas īstenotā iebrukuma Ukrainā, 2022. gada 26. jūnijā Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē tika izvietota Spānijas piegādātā zeme-gaiss zenītraķešu NASAMS baterija.

Kopā ar pretgaisa zenītraķešu bateriju Latvijā ieradās arī 85 Spānijas bruņoto spēku karavīri, kas pievienojās apmēram 500 šobrīd Baltijā jau esošajiem spāņu karavīriem.

Gan Polija, gan Spānija ir NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstis. Kaujas grupu vada Kanāda, apvienojot vairāk nekā 1700 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas, kuri rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI