DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. novembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Nozīmīgs atbalsts lauksaimniekiem palīdzēs novērst nelabvēlīgo laikapstākļu radītās grūtības

Latviju 2023. gada pavasara otrajā pusē skāra ļoti spēcīgas ilgstošas salnas un sali, kam vasarā pievienojās arī ilgstošs sausums un karstums, dauzviet plosījās postoši negaisi ar spēcīgām lietavām un lielgraudu krusu. Diemžēl papildus nelabvēlīgajiem laikapstākļiem Eiropas, pasaules un Latvijas tirgū pasliktinājās situācija, nozīmīgi pazeminot cenas, par kurām Latvijas lauksaimnieki un pārtikas ražotāji varēja realizēt izaudzēto un saražoto produkciju.

Zemkopības ministrs Armands Krauze: “Laika posmā no 2019. līdz 2022. gadam izstrādātais, bet pašreizējai situācijai neatbilstošais Kopējās lauksaimniecības politikas stratēģiskais plāns 2023.-2027. gadam kopā ar šāgada postošajiem meteoapstākļiem, slikto situāciju lauksaimniecības un pārtikas preču tirgū ir nostādījis Latvijas lauksaimniekus grūtā situācijā. Tāpēc, pirms pusotra mēneša sākot pildīt zemkopības ministra pienākumus, bez kavēšanās esmu sācis darbu pie neatliekamu atbalsta pasākumu ieviešanas, kas sniegs atbalstu lauksaimniekiem, kamēr mēs veiksim nepieciešamos uzlabojumus stratēģiskajā plānāFinansiālais atbalsts augļkopjiem un lopkopjiem, kā arī samazinātie aizdevumu procenti “Altum” apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programmai lauksaimniekiem nodrošinās vairāk apgrozāmo līdzekļu, kas ikdienā dos iespēju gan nodrošināt sekmīgu saimniecisko darbību, gan veikt turpmākus ieguldījumus saimniecību atīstībā.”

Lai palīdzētu grūtības nonākušajām nozarēm, Zemkopības ministrija (ZM) ir veikusi un turpina veikt virkni pasākumu, lai situāciju stabilizētu un uzlabotu. Tāpēc valdība otrdien, 7. novembrī, apstiprināja divus ZM izstrādātos atbalsta pasākumus cietušajām nozarēm.

  • Finansiālais atbalsts augļkopiem un lopkopjiem – lai saņemtu ES ārkārtas atbalstu, augļkopjiem un lopkopjiem svarīgi nenokavēt pieteikšanās termiņus!

ES piešķirtais ārkārtas atbalsts paredzēts, lai augļu un ogu saimniecībām segtu ekonomiskos zaudējumus, kas radušies 2023. gada pavasara sala un salnu postījumos, kā arī piena un gaļas liellopu, aitu, kazu un zirgu audzētājiem – lopbarības iegādes izmaksas. Kopējais ES piešķirtais ārkārtas atbalsts ir 6 796 780 eiro.

Lai ZM varētu pēc iespējas ātrāk izmaksāt šo atbalstu, ZM vērš augļkopju un ogu audzētāju uzmanību: lai pieteiktos atbalstam, augļkopjiem un ogu audzētājiem ne vēlāk kā 10 dienu laikā pēc MK noteikumu stāšanās spēkā jāiesniedz LAD atbalsta iesniegums. Savukārt atbalsta pretendentam lopkopībā, lai pieteiktos atbalstam, iesniegums LAD jāiesniedz ne vēlāk kā līdz 2023. gada 1. decembrim.

  • Samazināta aizdevumiem piemērojamā procentu likme un palielināts pieejamais finansējums “Altum” apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programmai

Pēc ZM ierosinājuma valdība 7. novembrī apstiprināja grozījumus MK noteikumos Nr. 582, pārvirzot no garantiju programmas 5 787 948 eiro apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programmai. Šī papildu finansējuma izmantošana dos iespēju sabiedrībai “Altum” pārskatīt aizdevumiem piemērojamo procentu likmi un to pēc iespējas samazināt. Programmā noteikta kredītprocentu likme no 3,5%, bet tā var tikt paaugstināta, ņemot vērā katra klienta risku, esošo situāciju saimniecībā un izmantoto de minimis apjomu. Šai programmai papildu administratīvo izmaksu pārcenojums netiek piemērots. Ņemot vērā, ka aizdevumi ir atmaksājamais resurss, papildu finansējuma piešķiršana ļaus sabiedrībai “Altum” nodrošināt aizdevumu piešķiršanu 15-20 milj. eiro ikgadēji. Kopējais programmas finansējums būs 31,39 milj. eiro.

Vienlaikus sabiedrībai “Altum” ir dota iespēja izsniegt apgrozāmo līdzekļu aizdevumu arī 2023. gada saistību segšanai, izņemot citu aizdevēju aizdevumu refinansēšanai. Ņemot vērā klimatiskos un tirgus apstākļus 2023. gadā, iespēja norēķināties par esošajām saistībām lauksaimiekiem, zivsaimniekiem, mežaimniekiem ir ļoti nozīmīga.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI