DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. novembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pārrunā medikamentu pieejamības uzlabošanas jautājumus

FOTO: Publicitātes foto

Šodien, 2.novembrī, veselības ministrs Hosams Abu Meri tikās ar Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociāciju (LPMA), lai pārrunātu jautājumus par medikamentu pieejamības uzlabošanas iespējām Latvijas iedzīvotājiem.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri un LPMA pārstāvji bija vienisprātis, ka medikamentu pieejamības paaugstināšana Latvijas pacientiem ir viena no galvenajām prioritātēm. Nākamā gada veselības nozares budžeta projektā ir paredzēts finansējuma palielinājums kompensējamo medikamentu sistēmas attīstībai. Vienlaikus veselības ministrs uzsvēra, ka jāpārskata arī medikamentu cenu veidošanās principi ārpus kompensācijas sistēmas, līdzīgi kā tas ir Lietuvā un Igaunijā.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par zāļu kompensācijas sistēmas attīstību un kompensējamo medikamentu saraksta izvērtēšanu. LPMA pārstāvji vērsa uzmanību, ka zāļu kompensācijas sistēmā būtiski ir novērst situāciju, kas pastāv jau ilgstoši - saistībā ar deficīta veidošanos. Šogad kompensējamo medikamentu apmaksai gada laikā papildu piešķirti teju 37,4 miljoni eiro. Tas ļāva segt izmaksas par pacientiem izsniegtajiem medikamentiem, taču vienlaikus apliecina nepieciešamību pēc lielāka bāzes finansējuma kompensējamo medikamentu budžetā.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par konceptuālo ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību un tā tālāku virzību izskatīšanai Ministru kabinetā, kā arī Zāļu valsts aģentūras cenrāža pārskatīšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI