DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. novembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Iemūrēta kapsula LVM Rietumvidzemes klientu centra ēkas pamatos

2023. gada 1. novembrī, klātesot pulkam AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Vidzemē strādājošo darbinieku, Valmiermuižā notika svinīga kapsulas iemūrēšana Rietumvidzemes klientu centra topošās ēkas pamatos.

Lai arī šajā dienā būvlaukumā bez zābakiem un lietusmēteļiem nevarēja iztikt, gaisā virmoja pacilājums un prieks – LVM Rietumvidzemes reģiona darbinieki ar nepacietību jau gaida brīdi, kad varēs pārcelties uz jauno ēku. Kapsulas iemūrēšanas mirklī ceļa vārdus topošajai ēkai veltīja LVM padomes un valdes locekļi, būvnieka – SIA “Selva Būve” – un Valmieras novada domes pārstāvji.

“Atstājot ziņu nākamajām paaudzēm, pats būtiskākais vēstījums ir ilgtspēja, par kuru daudz tiek runāts gan globālā, gan nacionālā, gan uzņēmumu līmenī. Ikdienā esot biznesa vidē, “Latvijas valsts meži” ir pirmais uzņēmums, kas man nāk prātā, domājot par ilgtspēju. Tā ir stabilitāte un ilgtermiņa domāšana – plānojot ne 5 vai 10, bet 100 gadus tālā nākotnē. Tā ir zaļā domāšana – stādot, kopjot  mežu, tad novācot izaugušo koksnes ražu, un atkal stādot no jauna,” uzrunas laikā uzsvēra LVM padomes priekšsēdētāja Zane Driņķe.

dsc03697 edited

LVM Rietumvidzemes reģiona klientu centra būvniecībā tiks izmantoti vairāk nekā 400 m3 gatava koksnes materiāla. Lai saražotu šādu apjomu materiāla, vajadzīgi ap 1200 m3 koksnes, kas Latvijā izaug apmērām 25 minūtēs, turklāt augot piesaista ap 1200 tonnu ogļskābās gāzes. Lai ēku padarītu iespējami energoefektīvāku, uz ēkas jumta paredzēts izvietot saules paneļus elektroenerģijas ražošanai, pagalmā ierīkot elektroauto uzlādes stacijas. Ēkas apkure tiks nodrošināta, izmantojot atjaunojamus resursus – kokskaidu granulas un mūsdienīgus siltumsūkņus. Vasaras mēnešos ēkas dzesēšanu nodrošinās siltumsūkņi, savukārt stiklotās fasādes aizsargās automātiskās žalūzijas, lai vasarā ēka saulē neuzkarstu. Ēkas būvniecības darbus plānots pabeigt līdz 2024. gada novembrim. 

LVM valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš atzīst: “Latvijai kā mežiem bagātai zemei ir unikāla iespēja plaši izmantot savu vietējo atjaunojamo resursu, tostarp arī būvniecībā. Zināms, ka ēkas, kas būvētas no koka, labvēlīgi ietekmē cilvēku veselību, turklāt tās gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2. Izmantojot ēku būvniecībā mūsu pašu – Latvijā augošo koksni, mēs palielinām arī kopējo CO2 piesaisti, kas ir ļoti nozīmīgs aspekts Eiropas zaļās vienošanās kontekstā.”

“Latvijas valsts mežu” ilggadējā sadarbības partnera uzņēmuma SIA “Selva Būve” valdes priekšsēdētājs Rolands Orlovskis kapsulas iemūrēšanas svinīgajā pasākumā atklāja: “Esam gandarīti par apjomīgā un inovatīvā projekta tālāko virzību. Divi jau realizētie projekti Dundagā un Jelgavā ir guvuši apbalvojumus un atzinību ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas kontekstā, kas mums kā būvuzņēmējam kalpo kā lielisks apliecinājums mūsu darba kvalitātei un skrupulozai pieejai būvprojekta izstrādes un realizācijas etapos. Abos iepriekš realizētajos LVM klientu centru projektos esam bijuši līdzās inovatīvai ēku arhitektoniskā veidola un inženiertehnisko risinājumu plāna realizācijai, kas ir vainagojusies ar videi un cilvēkam draudzīgas vides radīšanu.  Arī topošais klientu centrs Valmiermuižā būs spilgts apliecinājums ieņemtajam ilgtspējīgas būvniecības kursam un it visā atspoguļos līdzšinējo projekta devīzi – mežs ir mūsu zaļais zelts!“

dsc03804 edited

Topošais klientu centrs LVM Rietumvidzemes reģionā ir trešais objekts no tipveida LVM klientu centru projekta, kura iecere iesākta 2012. gadā. Pirmais no uzņēmuma klientu centriem, kura būvniecībā plaši izmantota koksne, bija 2017. gadā atvērtais LVM klientu centrs Dundagā, kas tika atzīta par “Gada labāko būvi Latvijā 2016”. Arī 2021. gadā atklātais Zemgales reģiona klientu centrs būvēts, izmantojot koksni gan būvkonstrukcijās, gan interjera veidošanā, apvienojot modernu, ērtu dizainu un apliecinot koksnes kā inovatīva un videi draudzīga būvmateriāla priekšrocības. LVM Zemgales reģiona klientu centrs Jelgavā saņēmis “Latvijas Būvniecības gada balvu” nominācijā “Koka būve 2021”, kā arī 2. vietu nominācijā “Ilgtspējīgākā publiskā ēka” Baltijā.

Lai veicinātu koksnes izmantošanu būvniecībā, 2021. gadā LVM noslēdza divus sadarbības memorandus: ar Latvijas Kokrūpniecības federāciju un Ekonomikas ministriju. Sadarbība paredz veicināt koka būvmateriālu un būvizstrādājumu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu un izmantošanu būvniecībā, sekmējot ilgtspējīgu būvniecību un Latvijas ekonomikas izaugsmi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI