DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veselība 2024. gada valsts budžeta projektā prioritāte: nozarei paredz lielāku finansējumu

Valsts budžeta projektā nākamgad veselībai tiek plānots lielāks finansējums nekā šogad, kas dos iespēju uzlabot veselības aprūpes pieejamību iedzīvotājiem un ieguldīt arī iedzīvotāju veselības veicināšanā. Valdība trešdien, 1. novembrī, izskatīja un pieņēma likumprojektu par 2024. gada valsts budžetu un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam, kurā veselība ir viena no prioritātēm.

Salīdzinot ar šo gadu, veselības aprūpei un kvalitātes uzlabošanai plānots papildu novirzīt 275 miljonus eiro, ko paredzēts izlietot kompensējamām zālēm, arī jauniem medikamentiem, lielākam skaitam izmeklējumiem un procedūrām, tādējādi mazinot pacientu gaidīšanas rindas. Papildu budžeta līdzekļus ieguldīs sirds un asinsvadu veselībā, onkoloģijā un zobārstniecībā bērniem. Nākamgad turpināsies algu paaugstināšana mediķiem.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri apliecina, ka viņa mērķis ir veidot iedzīvotājiem pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi, un efektīvu valsts finansējumu pārvaldīšanu visos veselības aprūpes līmeņos.

“Valdībai apstiprinot valsts budžeta projektu 2024.gadam, veselības nozare noteikta kā prioritāte ar 275 miljonu eiro pieaugumu. Veselības nozare ir arī mūsu emocionālās un fiziskās drošības jautājums, tādēļ tās ir labas ziņas pacientiem un veselības aprūpē strādājošajiem. Vienlaikus tas stiprina arī manu apņēmību panākt veselības aprūpes nozares efektivitātes palielināšanos, pie kā esam jau sākuši darbu," uzsver veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Projekts paredz, ka 169,5 miljoni eiro būs pieejami no 1. janvāra: veselības aprūpes pakalpojumiem, kompensējamām zālēm, mediķu algām, pakalpojumiem onkoloģijā, mātes un bērnu veselībai, psihiskās veselības pakalpojumiem, kā arī veselības veicināšanai u.c. Pārējie 105,5 miljoni eiro būs pieejami 2024. gada laikā: pakalpojumiem, laboratoriskajiem izmeklējumiem atbilstoši nepieciešamībai, primārās veselības aprūpes attīstībai jeb ģimenes ārstu praksēm, jaunām zālēm un efektīvākai medikamentu sistēmai, digitalizācijai, slimnīcu tīkla attīstībai u.c.. Medicīnas personāls un cilvēkresursi nozarē ir izšķiroši svarīgi, tāpēc 2024. gadā turpināsies atalgojuma palielināšana nozarē.

Par 2024. gada valsts budžeta projektu un plānoto finansējuma sadalījumu nozarēm galīgais lēmums būs jāpieņem Saeimai.

Sabiedrības veselības politikas mērķis ir uzlabot Latvijas iedzīvotāju veselību, pagarinot labā veselībā nodzīvotos gadus, novēršot priekšlaicīgu mirstību un mazinot nevienlīdzību veselības aprūpes pieejamībā. Lai to sasniegtu, pasākumi vērsti uz integrētu un koordinētu veselības aprūpi, infekcijas slimību mazināšanu, veselīgu dzīvesveidu un profilaksi, zāļu pieejamību, cilvēkresursiem nozarē un veselības aprūpes efektivitātes un pārvaldības stiprināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI