DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Linda Ozola: pilsētas var sniegt nozīmīgu atbalstu Ukrainas integrācijai ES

No 24. līdz 26. oktobrim Lietuvas piejūras pilsētā Palangā norisinās Baltijas jūras reģiona valstu pilsētu savienības (Union of the Baltic Cities, UBC) Ģenerālā konference, kurā Rīgu pārstāvēja vicemēre Linda Ozola. Konferencē viesu statusā pirmo reizi piedalījās arī vairāku Ukrainas pilsētu vadītāji.

“Rīga 1991. gadā bija viena no 32 pilsētām, kuras dibināja UBC. Turpmākajos gados saņēmām nozīmīgu atbalstu no Ziemeļvalstu pilsētām, kas veicināja mūsu atgriešanos Eiropas struktūrās. Tagad mums pašiem ir iespēja ar savu pieredzi atbalstīt citu valsti Eiropas integrācijā un Ukrainai šis atbalsts šobrīd ir ļoti vērtīgs,” uzsver L. Ozola.

Konferences ietvaros notika valdes vēlēšanas, kuras laikā Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece L.Ozola tika pārvēlēta valdes locekļa amatā uz nākamajiem diviem gadiem, kas dod iespēju būt starp vadošajām pilsētām šajā formātā. Tāpat konferences laikā vienbalsīgi tika atbalstīts Rīgas priekšlikums organizēt un uzņemt UBC valdes sēdi Rīgā 2024.gada pavasarī.

UBC formāts sniedz pilsētām iespēju attīstīt pieredzes apmaiņu ekspertu līmenī, kā arī īstenot lielākus sadarbības projektus, piesaistot, piemēram, Eiropas Komisijas finansējumu.

Ģenerālās konferences laikā notika darba grupu un komisiju tikšanās par atjaunojamās enerģijas, dekarbonizācijas, jauniešu iesaistes un digitālās transformācijas lomu reģiona drošības stiprināšanā. Tika pārrunātas iespējas, kā veiksmīgāk integrēt Ukrainas civiliedzīvotājus, kā arī atbalsts Ukrainas pilsētām un to iespējamo rekonstrukciju pēc kara. Noslēgumā tika pieņemta UBC rezolūcija par nosodījumu Krievijas nepamatotai agresijai pret Ukrainu.

Baltijas jūras reģiona valstu pilsētu savienība apvieno 69 pilsētas no 9 Baltijas jūras reģiona valstīm. Tā dibināta 1991. gadā Gdaņskā (dibināja 32 pilsētas, arī Rīga), lai veicinātu Rietumeiropas (Vācijas, Skandināvijas) un Austrumeiropas pilsētu sadarbību. UBC darbu organizē 7 komisijās: Plānojošās pilsētas, Ilgtspējīgās pilsētas, Drošās pilsētas, Jauneklīgās pilsētas, Viedās un plaukstošās pilsētas, Kultūras pilsētas, Sociāli iekļaujošās un veselīgās pilsētas. Rīga piedalās šādās komisijās: Plānojošās pilsētas, Jauneklīgās pilsētas, Ilgtspējīgās pilsētas, Kultūras pilsētas, Drošās pilsētas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI