DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Ukrainas ārsti Austrumu slimnīcā gūst pieredzi rekonstruktīvajā ķirurģijā

FOTO: Publicitātes foto

Šonedēļ Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīca) oficiālā apmācību un pieredzes apmaiņas vizītē ieradās trīs Ukrainas ārsti ķirurģijas specialitātē, lai papildus apgūtu mikroķirurģijas operāciju iemaņas,  pilnveidojot tās operāciju zālē. Šīs zināšanas Ukrainas ārstiem nepieciešamas lai, atgriežoties kara plosītajā Ukrainā, varētu tās izmantot maksimāli efektīvākā kara laikā gūto kropļojošo ievainojumu ārstēšanā karavīriem un  civiliedzīvotājiem un mazinot šo smago ievainojumu sekas.

Austrumu slimnīca starptautiskas sadarbības ietvaros regulāri uzņem pieredzes apmaiņas vizītes ārstiem no citām valstīm dažādās klīnikās un specialitātēs. Šodien vizītē ieradušies trīs Ukrainas ķirurgi, lai iegūtu praktiskas papildu zināšanas mikroķirurģijas operāciju veikšanā.

Dzintars Ozolsplastikas un rokas ķirurgs, virsārsts plastikas ķirurģijā Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikā uzsver: “Austrumu slimnīcas ķirurgiem ir vislielākā pieredze rekonstruktīvajā ķirurģijā, tādēļ Ukrainas ārstu apmācība tiek īstenota Austrumu slimnīcas operāciju zālēs. Šeit ikdienā ir daudz pacientu un tiek veikts liels skaits mikroķirurģisku operāciju un dažādu medicīnisku manipulāciju. Mūsu ārsti labprāt dalās pieredzē un zināšanās ar Ukrainas kolēģiem.”

Rekonstruktīvās ķirurģijas operācijas Austrumu slimnīcā tiek īstenotas multidisciplinārā komandā, kas paredz dažādu specializāciju ārstu un aprūpes personāla iesaisti. Renārs Deksnis (LOR specializācijas ārsts, Galvas un kakla ķirurģijas nodaļa) un Jānis Zariņš (plastikas un rokas ķirurgs) veica paraugdemonstrējuma operāciju, kuras laikā pacientam tika veikta mēles audzēja ekscīzija, kakla limfmezgu abpusēja disekcija un mēles funkcionāla rekonstrukcija ar mikrovaskularizētu lēveri. Ukrainas ķirurgi –  Oleksandr ZarytskyiMariia KuzeikivMyroslav Dosiak – vēroja operācijas norisi, jautāja un diskutēja, lai gūtu pieredzi un apgūtu sarežģītu rekonstruktīvu operāciju nianses. Šī zināšanu un prasmju pilnveide ir nepieciešama, lai, atgriežoties kara plosītajā Ukrainā, varētu izmantot plastiskās ķirurģijas metodes, ievērojami efektīvāk ārstējot kara laikā gūtos kropļojošos ievainojumus karavīriem un civiliedzīvotājiem un mazinot šo smago ievainojumu sekas.

Austrumu slimnīcā gadā vidēji tiek veikts vairāk nekā 1000 rekonstruktīvu ķirurģisko operāciju, kur tiek izmantota mikroķirurģijas tehnika. 2023. gada astoņos mēnešos, sadarbojoties Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas ķirurgiem un plastikas ķirurgam Jānim Zariņam, jau veikts aptuveni 80 sarežģītu rekonstruktīvu ķirurģisko operāciju ar mikrovaskulāriem lēveriem, kas ne tikai atjauno kustības un funkcijas, bet arī būtiski mazina dažādu ievainojumu sekas.

Papildus informācija: https://aslimnica.lv/jaunumi/zinas/ukrainas-arsti-austrumu-slimnica-gust-pieredzi-rekonstruktivaja-kirurgija/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI