DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

3F Green Model konsorcijs viesojas Vidzemē un iepazīst ZAAO un Vides risinājumu institūta darbību

No 24. oktobra līdz 25. oktobrim Vidzemē viesosies starptautiskais 3F Green Model konsorcijs, lai pavadītu divu dienu darba sanāksmes, kā arī apmeklētu divus uzņēmumus Vidzemē – SIA ZAAO Daibē un Vides risinājumu institūtu Priekuļos. 

Darba vizītes ietvaros Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja Inguna Kucina valstu pārstāvjiem stāstīs par mežsaimniecības attīstību Latvijā, kā arī detalizētāk iepazīstinās ar Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta (MeKA) darbību. Zināms, ka institūts nodrošina gan testēšanas pakalpojumus, gan arī veic zinātniskos pētījumus un organizē dažāda līmeņa neformālās izglītības programmas – seminārus, apmācību kursus dažādām mērķgrupām (kokapstrādes uzņēmumu vadītājiem, darbiniekiem, nozares speciālistiem, kā arī saistīto nozaru pārstāvjiem). Šis izvēlēts kā veiksmīgs piemērs, parādot, kā uzņēmumam fokusēti darbojoties, iespējams attīstīt nozari kopumā.

Vizīte Vidzemē notiek Eiropas Savienības līdzfinansēta projekta ietvaros.

Vidzemes plānošanas reģions kā projekta partneris, balstoties uz nozares ekspertu zināšanām un starpvalstu pieredzes apmaiņu, apņēmies pilnveidot Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmas 2022-2027 dokumentu, fokusējoties tieši uz mežsaimniecības un koksnes atkritumu apsaimniekošanu un pielietošanu. 

Aktivitātes un projekta virsmērķis ir risināt izaicinājumus, kas saistīti ar lauksaimniecības un mežsaimniecības nozaru pielāgošanu Eiropas zaļajam kursam un Eiropas Savienības aprites ekonomikas stratēģijai. Pamatā padziļināti tiks izmantoti aprites bioekonomikas principi tiem blakusproduktiem un atkritumiem, kas rodas lauksaimniecības un mežsaimniecības vērtības ķēdēs.

Projekta konsorcijā paredzēti vēl citi fokusi, piemēram, atkritumu apsaimniekošana lopkopībā un lauksaimniecībā kopumā, atjaunīgās enerģijas iegūšana no lauksaimniecībā un mežsaimniecībā radītajiem atkritumiem, uzņēmējdarbības izaugsmes iespējas aprites ekonomikā lauksaimniecības pārtikas un mežsaimniecības nozarē.

Projekts “Nākotnes modeļi pārtikas un mežsaimniecības sektora vērtību ķēžu adaptācijai Eiropas zaļajam kursam un aprites ekonomikai” (starptautiski zināms kā 3F Green Model) tiek īstenots ar programmas Interreg Europe 2021-2027 atbalstu.  Tā partneri – Astūrijas Firstiste (Spānija), Sicīlijas reģiona lauksaimniecības departaments (Itālija), Pannonas Biznesa tīklu asociācija (Ungārija), Minsteres Tehnoloģiju universitāte (Īrija). Projekta konsorcija dalībnieks ir arī Vidzemes plānošanas reģions. Projekta mērķis - politikas instrumentu uzlabošana partnervalstu lauksaimniecības un mežsaimniecības nozaru pielāgošanas Eiropas zaļajam kursam un ES aprites ekonomikas stratēģijai izaicinājumu risināšanai. Paredzams, ka projekta partneri atlasīs vismaz 3 labās prakses piemērus aprites ekonomikai lauksaimniecības pārtikas un mežsaimniecības nozarēs, identificējot bioatkritumu izmantošanu un apsaimniekošanu, to atkārtotu iekļaušanu citos rūpnieciskos procesos, kā arī uzņēmējdarbību iespējas, kas varētu rasties no šiem pielietojumiem. Tāpat tiks organizētas starpreģionu apmācības, piedaloties mācību vizītēs, visbeidzot veicot politikas instrumentu pilnveidi, iesaistot nozares spēlētājus, kā arī cieši strādājot ar stratēģiskā dokumenta veidotājiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI