DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Diasporas organizācijas Apvienotajā Karalistē sanāksmē tiekas ar remigrācijas koordinatoriem

FOTO: Publicitātes foto

21.oktobrī, Londonā aizvadīta 11. ikgadējā diasporas organizāciju un skolu Apvienotajā Karalistē pārstāvju sanāksme. Tajā piedalījās arī Zemgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Agnese Bokta.

Šī gada sanāksmes tematiskie uzsvari bija remigrācija un darba iespējas Latvijā, kā arī Latvijas valsts pārvaldes iestāžu atbalsta iespējas diasporai. Sanāksmi atklāja Latvijas vēstniece Apvienotajā Karalistē Ivita Burmistre. Viņa pauda gandarījumu, ka jau atkal ir izdevies pulcēt dažādu organizāciju un skolu pārstāvjus, lai apspriestu aktuālos jautājumus, kā arī vēstniece pateicās par nenogurstošo entuziasmu latvietības uzturēšanā, īpaši izceļot tautiešu ieguldījumu, veicinot latviešu valodas skoliņu darbību, rīkojot teātru izrādes, informatīvus tiešsaistes raidījumus, sporta sacensības, novusa turnīrus, koru un deju koncertus, sadarbības konferences, valsts svētku svinības, saulgriežu svētkus un daudzas citas aktivitātes. Sanāksmē piedalījās vairāk kā 30 dažādu organizāciju un skoliņu pārstāvji.

Sanāksmes pirmajā daļā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone informēja klātesošos par NVA sadarbību ar diasporu, tautiešiem pieejamajiem NVA atbalsta resursiem un EURES tīkla pakalpojumiem Latvijā, savukārt 5 plānošanas reģionu koordinatores prezentēja sava pārstāvētā reģiona tendences un iespējas, kuras pieejamas potenciālajam remigrantiem. Arī Zemgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Agnese Bokta uzrunāja klātesošos un prezentācijas veidā sniedza ieskatu par atgriešanās iespējām reģionā. Sanāksmes dalībnieki tika iepazīstināti ar dažādiem atgriešanās stāstiem. Lai arī varētu šķist, ka katra stāsts ir atšķirīgs, tomēr iezīmējās arī kāda tendence, proti, lielākoties tautieši dodas svešumā finansiālu apsvēru dēļ, savukārt, atgriežas emocionālu apsvērumu vadīti. Nereti gūtā pieredze ārvalstīs ir bijis kā atspēriens uzsākt ko savu Latvijā. Viens no A.Boktas prezentētajiem stāstiem ir tieši šāds. Veilandu

ģimene šobrīd dzīvo Jelgavas novadā. Savulaik pāris mitinājušies Apvienotajā Karalistē, bet jau pēc kāda laika sapratuši, ka ir laiks atgriezties dzimtenē. Šobrīd vīrs Arturs attīsta savu beramo sveču biznesu un jau ir guvis atzinību Jelgavas novada organizētā konkursā uzņēmējdarbības atbalstam. Arturs Veilands un uzņēmums “Citas sveces” no Platones pagasta saņēma 2000 eiro uzņēmējdarbības attīstībai, lai paplašinātu sortimentu. Šobrīd norit darbs pie aromātisku un krāsainu beramsveču izveides. Uzņēmējs laika gaitā vēlas piedāvāt klientiem plašu sveču un ar tām saistītu produktu klāstu, piemēram, dizaina sveces, sveču komplektus, kapu sveces, aromātisko vasku dāvanu komplektus un citus. Konkursā saņemto naudu plānots izmantot kā līdzfinansējumu aprīkojuma iegādei, kas palīdzēs mārketinga aktivitātēs. Arī sieva Santa veiksmīgi vada savu skaistumkopšanas un tetovēšanas salonu.

Savukārt sanāksmes otrajā daļā klātesošie uzklausīja prezentācijas par Latvijas institūciju atbalsta instrumentiem un projektu konkursiem Latvijas diasporai. Latvijas Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece Elita Gavele, sanāksmes dalībniekus iepazīstināja ar jauno Plānu darbam ar diasporu 2024.- 2026. gadam. Tāpat Ārlietu ministrijas Plānošanas grupas projektu koordinators Toms Pāvils ieskicēja plānotās izmaiņas Diasporas atbalsta projektu konkursā. Turpinājumā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Diasporas koordinatore ekonomikas jautājumos Ilze Mičule prezentēja LIAA prioritāros sadarbības virzienus darbam ar diasporu, savukārt Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) Saliedētības pasākumu koordinācijas departamenta direktore Kristīne Kļukoviča pastāstīja par SIF diasporas atbalsta instrumentiem. Bloka noslēgumā biedrības “Eiropas Latviešu apvienība” (ELA) prezidija locekle Vita Kalniņa informēja par ELA administrēto finansējuma konkursu latviešu diasporas skolu atbalstam.

Sanāksmes noslēgumā jeb trešajā blokā Latviešu pārstāvniecības Apvienotajā Karalistē Valdes priekšsēdētāja Vera Antipova iepazīstināja klātesošos ar jaunizveidoto pārstāvniecību, kas pārņem Latviešu Nacionālās Padomes Lielbritānijā (LNPL) līdzšinējās funkcijas. Sanāksmes dalībnieki ar stāvaplausiem pateicās LNPL priekšsēdim Paulam Zivtiņam un organizācijas pārstāvjiem par mūža ieguldījumu organizācijas izveidē un latviskuma uzturēšanu ārvalstīs. Tāpat diasporas organizācijas un skolas informēja par aktuālajiem notikumiem un turpmākajiem plāniem. Sanāksmē runāts par diasporas mediju nozīmi, veidojot raidījumus un saturu latviešiem Apvienotajā Karalistē.

Pēc sanāksmes tika gūtas vairākas atziņas. Galvenokārt šādas tikšanās reizes ir vērtīgas ne tikai, lai katra iestāde vai organizācija varētu prezentēt savu darbību un paveikto, bet arī, lai dibinātu jaunus kontaktus un tīklotos. Jau pasākuma laikā Zemgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatori uzrunāja vairāki diasporas pārstāvji, kuri pauda gatavību

atgriezties Latvijā. Tāpat tautieši ārvalstīs novērtē šādu koordinatoru sniegto atbalstu, jo nereti vēlmi atgriezties var mazināt dažādas birokrātiskas grūtības, kuras ar koordinatora palīdzību iespējams atrisināt ātrāk un efektīvāk.

Atgādinām, ka ik dienas remigrācijas koordinators sazinās un uzrunā tautiešus ārvalstīs, kā arī izstrādā personalizētus informācijas piedāvājumus atbilstoši potenciālā remigranta interesēm. Ja arī jūs vai jūsu paziņu lokā ir kāds, kurš vēlas atgriezties Zemgalē, aicinām sazināties ar remigrācijas koordinatori Agnesi Boktu, rakstot uz e-pastu: zemgale@paps.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI