DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Valdība atbalsta finansējuma piešķiršanu “Rail Baltica” projektēšanas darbiem Latvijā

Satiksmes ministrija otrdien, 10. oktobrī, Ministru kabinetu (MK) iepazīstināja ar informatīvo ziņojumu par “Rail Baltica” projektam nepieciešamo finansējumu projektēšanas līgumu grozījumu parakstīšanai. Tā mērķis ir rast risinājumu uzsākto projektēšanas darbu pabeigšanai četros Latvijas posmos.

Projektēšanas apjoms ir pieaudzis vairāku faktoru ietekmē. Papildu izmaksas projektēšanas darbiem radījušas novirzes no sākotnēji plānotās dzelzceļa līnijas, vilcienu kustības ātruma palielinājums, atbilstoši EK noteiktajiem standartiem, reģionālo vilcienu pieturu atrašanās vietu noteikšana un papildu drošības pasākumi.

“Eiropas Komisija konceptuāli atbalsta projektēšanas apjoma palielinājumu un ar to saistīto izmaksu pamatotību, tomēr atkārtoti projektēšanas aktivitātei tā līdzekļus nepiešķir. Projektēšanas posma pabeigšana ir kritisks priekšnosacījums lielapjoma pamattrases būvdarbu uzsākšanai, tāpēc kopīgi jārod risinājums,” uzsver satiksmes ministrs Kaspars Briškens.

Lai apgūtu jau piešķirto EK finansējumu pilnā apjomā, uzsāktie projektēšanas darbi jāpabeidz līdz 2024. gada 31. decembrim. Tāpat projektēšanas darbu pabeigšana ir būtisks priekšnosacījums turpmākā EISI finansējuma piesaistīšanai Rail Baltica projektam un būvniecības darbu turpināšanai pamattrasē.

MK atbalstīja finansējuma piešķiršanu četru Latvijas posmu projektēšanas darbu apjoma palielinājumam no budžeta programmas “Nesadalītais finansējums ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai”. Saskaņā ar Satiksmes ministrijas izdoto pilnvaru piešķirtais finansējums dos iespēju RB Rail AS parakstīt projektēšanas līguma grozījumus ar starptautiskajiem partneriem.

Papildu informācija

Rail Baltica projekta pamatfinansējuma avots ir EISI finansējums, kuru Latvija saņem piesakoties EK izsludinātajos projektu pieteikumu uzsaukumos. Finansējums ar atbalsta intensitāti līdz 85 % tiek piešķirts tiešām attiecināmām izmaksām.

Atbilstoši pieejamajiem pēdējā EISI projekta uzsaukuma datiem, Rail Baltica projekta īstenošanai Latvijā provizoriski piešķirti 298 milj. euro jeb 32% no kopumā Baltijas valstīm projekta īstenošanai piešķirtajiem 928 milj. euro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI