DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Apkopota tiesu prakse lietās par cilvēktirdzniecību un nosūtīšanu seksuālai izmantošanai

Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskā nodaļa sadarbībā ar Senāta Krimināllietu departamentu ir sagatavojusi tiesu prakses apkopojumu par Krimināllikuma 154.1 panta (Cilvēku tirdzniecība) un 165.1 panta (Personas nosūtīšana seksuālai izmantošanai) lietām, kuras ir izskatītas laikā no 2014. gada līdz 2023. gada septembrim.

Ņemot vērā, ka Senāta Krimināllietu departaments šajā laikā ir pieņēmis tikai 21 nolēmumu 17 lietās apsūdzībā pēc šiem Krimināllikuma pantiem, apkopojumā ir aplūkota arī pirmās un apelācijas instances tiesu nolēmumi un tajos paustās atziņas.

Apkopojums ir sadalīts trīs daļās. Pirmajā nodaļā ir izveidots statistikas pārskats par notiesātajām personām, kā arī avotu saraksts, kas varētu noderēt, iepazīstoties ar šo jautājumu.

Otrā nodaļa ir veidota kā trīs Krimināllikuma pantu (154.1, 154.2 un 165.1 pants) komentāri. Sākumā ir norādīta tiesību norma, kam seko tiesu atziņas, kā arī apkopojuma sagatavotāju piebildes, ja tādas ir nepieciešamas atziņas labākai uztveršanai.

Trešājā daļā ir trīs pielikumi, kuros uzskaitīti tiesu nolēmumi laikā no 2020. līdz 2023.gadam, kā arī noteiktie sodi par Krimināllikuma 154.1 panta un 165.1 panta pārkāpumiem.

Šis ir jau trešais Augstākās tiesas apkopojums cilvēku tirdzniecības jautājumā. 2006. gadā publicēts apkopojums „Tiesu prakse lietās par cilvēku tirdzniecību un personu nosūtīšanu seksuālai izmantošanai”, kurā tika analizēti nolēmumi 2005. gadā un 2006. gada 1. pusgadā izskatītajās lietās, savukārt 2014. gadā publicēts apkopojums „Tiesu prakse krimināllietās par cilvēku tirdzniecību”, kurā tika analizēta tiesu prakse no 2009. līdz 2013. gadam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI