DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Lietuva aizliedz kažokzvēru audzēšanu

Ceturtdien, 21. septembrī, Lietuvas Seims galējā lasījumā atbalstīja Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumus, kas nosaka zvēraudzēšanas aizliegumu Lietuvā no 2027. gada. 

Šodien Lietuvas Seima balsojumā pieņemtie likuma grozījumi paredz, ka pilnīgs zvēraudzēšanas aizliegums Lietuvā stāsies spēkā no 2027. gada 1. janvāra, nosakot pārejas periodu 3 pilnu gadu apmērā no 2024. līdz 2026. gadam. Grozījumi arī paredz, ka gadījumā, ja kažokzvēru audzēšana tiek izbeigta līdz 2025. gadam, zvēraudzētāji var saņemt kompensāciju 3€ par dzīvnieku, līdz 2026. gadam – 2€ par dzīvnieku, bet līdz 2027. gadam – 1€ par dzīvnieku.

Par zvēraudzēšanas aizlieguma likumprojektu balsoja 68 deputāti, pret – 25, atturējās – 15. Vislielāko atbalstu zvēraudzēšanas aizliegumam pauda “Brīvības partijas” (90% par), "Tēvzemes savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" (70% par), “Liberāļu kustības” (50% par) un “Sociāldemokrātu partijas” deputāti (50% par), savukārt visnoraidošākie bijuši “Zemnieku un zaļo savienības” deputāti (63% pret) un jauktās deputātu grupas deputāti (63% pret).

Šobrīd Lietuvā darbojas 44 ūdeļu fermas, kuras ik gadu kopumā izaudzē un nogalina apmēram vienu miljonu dzīvnieku, kā arī 31 šinšillu fermas, kuras izaudzē ap 30000 dzīvnieku.

Biedrības “Dzīvnieku brīvība” vadītāja Katrīna Krīgere komentē: “Šī ir vēsturiska uzvara gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Par spīti sabiedrības vairākuma nosodošajai attieksmei gadiem ilgi zvēraudzētāji Lietuvā ir pakļāvuši milzu ciešanām un mokpilnai nāvei nevainīgus dzīvniekus, lai no viņu mirstīgajām atliekām ražotu apģērba dekorācijas. Nu šai cietsirdībai beidzot tiks pielikts punkts un zvēraudzēšana būs aizliegta visā Baltijā.”Lai likums stātos spēkā, tagad tas 10 dienu laikā ir jāizsludina Lietuvas prezidentam Gitanam Nausēdam.

Ētisku un dzīvnieku labturības apsvērumu dēļ kažokzvēru audzēšanas aizliegumi ir jau pieņemti 22 Eiropas valstīs, tostarp Latvijā, Igaunijā, Austrijā, Francijā, Beļģijā, Nīderlandē, Čehijā un citur. 

Vairāk informācijas: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAP/1cd60150010711eebc0bd16e3a4d3b97

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI