DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. septembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Ar Lāsmas Oltes autorvakaru turpinās pasākumu cikls “Ceļā uz pirmo grāmatu”

29. septembrī plkst. 18.00 Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā, Brīvības ielā 38–4, notiks Lāsmas Oltes autorvakars, kas turpinās 2022. gadā aizsākto pasākumu ciklu muzejā “Ceļā uz pirmo grāmatu”.

Pirms gadiem Y Jauno autoru seminārā man paveicās caurskatīt unikālu autori. Pārmaiņas pēc dzejnieces dzīvē viss bija “kārtībā”, ar to saprotot, ka tīri lasāmi dzejoļi iztiek bez emocionālas atsvešinātības un alternatīvas psihes rotaļām. Tolaik komentēju, ka klusas maģijas apstarota dzeja simpātiski vēsta par spēcīgas sievišķības attiecībām ar spēcīgu vīrišķību. Vērīgums un klātbūtnes sajūta saglabājusies, ierasti maigākas etīdes papildina asāki, sociālāki motīvi. Papildu dimensiju un salīdzinošus atskaites punktus sniedz lauku dzīves, dabiskas vides un bērnības atmiņu tēli, kas iepludināti moderni sašķeltā ikdienā un cenšas aizpildīt plaisas, joprojām cenšoties skaistumā glābt pasauli, kad tik daudziem nolaidušās rokas, domas un pat lidmašīnas,” tā par autori stāsta rakstnieks Andris Akmentiņš.

Lāsma Olte studējusi grafiku Latvijas Mākslas akadēmijā un Mančestras Metropolitēna universitātē, kā arī piedalījusies Literārās Akadēmijas prozas un dzejas meistardarbnīcās pie Ronalda Brieža, Ievas Melgalves un Māra Salēja, apguvusi arī scenārija veidošanas kursu pie Laura Gundara. Šobrīd strādā par pasniedzēju Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, ir māksliniece “VFS Films” un radījuma “Literatūre” tekstu autore un māksliniece.

Par pasākumu ciklu “Ceļā uz pirmo grāmatu”

Dažam ceļš līdz pirmajai grāmatai ilgst vairākus gadus. Citam – gadu desmitus. Vēl citam, iespējams, pat mūža lielāko daļu. Visus šos cilvēkus, kuriem ir atšķirīgs vecums, atšķirīgas dzīves un literārās pieredzes, vieno mērķis – ieraudzīt savus poētiskos vai proziskos tekstus ievākotus grāmatā. Varbūt ne visi sasniedz mērķi, dažs padodas pusceļā, tā arī paliekot atmiņā kā jaunais un daudzsološais, kurš, mirkli uzmirdzējis, pagaisis literārajā nebūtībā. Cits turas pie pārliecības, ka ceļš ir svarīgāks par mērķi – straume pati aiznesīs, kur nolemts,” par pasākuma cikla ieceri stāsta Andreja Upīša memoriālā muzeja vadītāja Ilze Puķe.

Pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Ieejas maksa: 2,00 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI