DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. augustā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

7. septembrī aicinām demences slimnieku tuviniekus uz semināru “Vecumdienu pārsteigumi jeb kā sadzīvot ar demences skarto” 

Šā gada 7. septembrī, no plkst. 15.00 – 17.00 Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Konferenču zālē, Tvaika ielā 2, notiks seminārs “Vecumdienu pārsteigumi jeb kā sadzīvot ar demences skarto” – 1. daļa. Šis bezmaksas seminārs notiks TIKAI klātienē un uz to īpaši aicinām demences pacientu tuviniekus. Semināra par demenci 2. daļa notiks 5. oktobrī, bet par to vēl iepriekš atgādināsim. Savukārt plašākam klausītāju lokam novembrī būs iespējams noklausīties lekciju par sadzīvošanu ar demenci Zoom platformā un lekcijas ieraksts vēlāk būs pieejams mūsu mājaslapā www.rpnc.lv sadaļā Pacientiem un tuviniekiem. 

Seminārs par demenci veidots, lai atbalstītu pacientu tuviniekus, jo psihiska saslimšana būtiski ietekmē ne tikai cilvēku, kas slimo, bet maina arī līdzcilvēku dzīvi. Semināru vadīs Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Ambulatorā centra “Veldre” vadītājs, psihiatrijas profesors Māris Taube, kurš uzskata, ka demence mūsdienās vairs nav vārds, kurš jāuztver ar nolemtības sajūtu. “Pacientiem un viņu tuviniekiem nav jāklausa tie, kuri saka, ka “neko jau nevar palīdzēt, ka nav jēgas mēģināt”. Var izdarīt ļoti daudz! Tikai ir jātic, jāiesaista visi pacientam tuvie un mīļie cilvēki, jāizmanto visas pieejamās iespējas un jātic sev! Iedvesmojot pacientus un viņu tuviniekus ASV bijušais prezidents un slavenākais demences pacients Ronalds Reigans savulaik teicis: “Vai jūs zinājāt, ka ar demenci slimo tikai slavenie un bagātie?...”, jo turība vai stauss nav šķērslis, lai slimība sasniegtu jebkuru cilvēku. Jāpiebilst arī, ka demence vairs nav tikai vecu cilvēku slimība.” 

Lekcijas laikā klausītāji uzzinās, kas ir demence, kā atpazīt simptomus, kas to raksturo, un kā slimība izpaužas. Tiks arī skaidrots, kādas mūsdienās ir demences profilakses un ārstēšanas iespējas un arī ieteiks, kā līdzcilvēki var nodrošināt aprūpi un kāda rehabilitācija ir pieejama.  

Šis ir sestais seminārs no cikla  “Iecietības formula: zināšanas un pieņemšana”, ko organizē RPNC Attīstības fonds un kas tiek līdzfinansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros. Semināri notiek no marta līdz novembrim un aptver dažādas tēmas – par psihiatriskās stigmas un aizspriedumu mazināšanu; par to, kā veidot piepildītu dzīvi, sadzīvojot ar šizofrēniju; par vecumdienām bez pārsteigumiem, sadzīvojot ar demenci; par dvēseli dziedinošu ainavu stresainā vidē un to, kā apkalpošanas nozaru uzņēmumu darbiniekiem veidot cieņpilnu attieksmi pret klientiem ar psihiskās veselības traucējumiem. 

Seminārs 7. septembrī notiks KLĀTIENĒ, un tas netiks ierakstīts (lai demences slimnieku tuvinieki varētu justies brīvi šajā vidē un uzdot visus tiem interesējošos jautājumus) tādēļ lūdzam semināram reģistrēties līdz 6. septembrim (ieskaitot), sūtot savu vārdu, uzvārdu, telefona numuru un epasta adresi uz info@rpnc.lv 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI