DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. augustā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

RĪGAS MEŽI aicina pārtraukt nepatiesas informācijas izplatību saistībā ar staltbriežu ganāmpulku

SIA “Rīgas meži” aicina pārtraukt nepatiesas informācijas izplatību saistībā ar vides izglītības centra “EkVidO2” teritorijā esošo staltbriežu ganāmpulku, kurš atrodas Tīnūžu pagastā, Ogres pievārtē.

Šis nav briežu rezervāts vai rekreācijas objekts, kas būtu pieejams kā ogrēniešiem, tā arī visai sabiedrībai. Teritorija ir apjozta ar žogu, dzeloņdrātīm un tā tas ir jau bijis teju divdesmit gadus. Līdz 2023.gada sākumam šī bija medību kluba, kurā kā biedrs ir bijušais “Rīgas meži” valdes loceklis, medību teritorija. Tikai 2023.gada sākumā uzņēmumam izdevās šo teritoriju izņemt no konkrētā medību kluba līguma.

Par teritorijā esošajiem staltbriežiem un to labturību, atbilstoši Dzīvnieku aizsardzības likumam, iepriekšējai uzņēmuma vadībai nav bijusi nekāda rūpe. Par to liecina tas fakts, ka ilgstoši staltbriežu ganāmpulks nav papildināts ar jaunu genofondu, kā rezultātā izveidojusies dzīvnieku tuvradniecība, degradēts ģenētiskais materiāls.

Pirms desmit gadiem iežogotajā teritorijā sāka veidot vides izglītības centru “Zaļā klase”, taču no 2014. līdz 2021. gadam to gadā vidēji apmeklēja līdz 200 skolēniem. Atgādinām, ka “Zaļās klases” Amatu mājas ēka tika projektēta kā dzīvnieku kautuve un dīrātava ar saldētavu gaļas uzglabāšanai. Lai projektu pārstrādātu un nodrošinātu, ka nākotnē teritorija un ēku komplekss nav pieejama tikai elitāram, pietuvinātam  lokam, bija vajadzīgs laiks. Rezultātā Amatu māja tika nodota ekspluatācija tikai 2022.gada rudenī.

Pa to laiku “Rīgas meži” jaunā valde izstrādāja un Rīgas domē izskatīja vides izglītības centra koncepciju, kas jau 2022.gadā nodrošināja ap 3500 apmeklētāju, bet 2023. gada 6 mēnešos -  vairāk nekā 9000 apmeklētāju.

Vēlamies atgādināt, ka staltbriežu populācijas selekcija un ganāmpulka uzturēšana neatbilst “Rīgas mežu” darbības mērķiem. Zaļās klases koncepcijā ir noteikts, ka teritorijai ir jānoņem žogs un tai ir jābūt pieejamai visai sabiedrībai, t.sk. ogrēniešiem.

“Rīgas meži” turpina meklēt risinājumus un uzklausīt speciālistu viedokļus par staltbriežu ganāmpulka nākotni.

Par SIA “Rīgas meži”

SIA “Rīgas meži” ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums. Tas rūpējas par 62 000 ha mežiem, 446 ha Rīgas parkiem un apstādījumiem, kā arī par 367 ha kultūras un atpūtas parku “Mežaparks” un par šo teritoriju ilgtspējīgu attīstību, bioloģisko daudzveidību un pieejamību sabiedrībai.

Uzņēmumā ir Daugavas, Gaujas, Katrīnas, Rīgas un Tīreļu mežniecības, kā arī kokaudzētava “Norupe” un kokzāģētava “Norupe”. Uzņēmumam ir vides izglītības centrs un programma “EkVidO2” jeb “EKOLOĢIJA. VIDE. GAISS”.

Uzņēmuma objekti un teritorijas atrodas Rīgas un Jūrmalas pilsētu, kā arī Ādažu, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novadu teritorijās.

Uzņēmums ievēro labas korporatīvās pārvaldības principus. “Rīgas meži” ieguvuši starptautiskus sertifikātus, kas apliecina videi draudzīgu, ekonomiski pamatotu, sociāli atbildīgu un ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu.

2021.gadā “Rīgas mežiem” Uzņēmumu reģistrā ir reģistrēts nacionālajai drošībai nozīmīgas komercsabiedrības statuss. Tāpat 2021.gadā uzņēmums pievienojās biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” un “CSR Latvia” iniciatīvai “Nulles tolerance pret korupciju”.

2023.gadā “Rīgas meži” otro reizi uzņēmuma vēsturē piedalījās Ilgtspējas indeksā – ierindojās Zelta kategorijā, kā arī saņēma balvu “Ilgtspējas čempions” par straujāko izaugsmi Ilgtspējas indeksā.

Lai veicinātu klimatneitralitāti un aizsargātu dabu, 2023.gadā izveidots nodibinājums “Rīgas mežu fonds”. Šajā pašā gadā uzņēmums pievienojās iniciatīvai “Misija Nulle”, kā mērķis ir rūpēties par “Rīgas mežu” darbiniekiem, viņu veselību un drošību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI