DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. augustā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Vētras postījumu seku likvidācija Tukuma novadā

Publicitātes foto

Tukuma novadā joprojām turpinās pirmdienas vētras izraisīto postījumu seku likvidācija. Visapjomīgākais darbs notiek Jaunpils pagastā Strutelē, kur cietušas gandrīz visas dzīvojamās mājas, kā arī pašā Jaunpilī, kur postošās vētras rezultātā, kas nesa sev līdzi spēcīgu krusu un lietu, ļoti stipri cietusi ir Jaunpils pils, Jaunpils ūdensdzirnavas un Jaunpils baznīca. Vētras postījumi skāruši arī bērnudārzu, privātmājas, zirgu stalli Džūkstes pagastā. Tumes pagastā vislielākie postījumi ir vienai privātmājai, ir bojāti šķūņu, garāžas un saimniecības ēku jumti. Ļoti cietusi ir arī Vecmoku aleja.

Posts nodarīts ne tikai privātpersonu īpašumiem, bet arī uzņēmējiem un lauksaimniekiem. Daudzu hektāru platībā ir nodarīti ražas postījumi, kuru zaudējumi rēķināmi miljonos. Tāpat postījumos cietušo jumtu apjoms fermām, kūtīm, tehnikas angāriem un kaltēm vēl šobrīd nav precīzi nosakāms - tas ir mērāms nevis kvadrātmetros, bet hektāros. Sabojātas tehnikas, cietuši lopi, izmircis, izpostīts siens, sakapāti lopbarības ruļļi, izmirkuši jau nokultie graudi. Ir sagrauti viesu nami, līdz ar to, cietuši arī tūrisma uzņēmēji.

Lai pēc iespējas ātrāk novērstu postījumus, brīvprātīgie un pašvaldību darbinieki, tūlīt pēc vētras, neskatoties uz nakts melnumu un lietu, ķērās pie darba un no materiāliem, kādi vien uz vietas bija pieejami, sāka labot dzīvojamo māju jumtus un izsistos logus.  Jau šobrīd ar pašvaldības atbalstu ir atjaunoti daudzu dzīvojamo māju jumti, kā arī sakopta apkārtne. Ir savākti daudzi konteineri ar krusas sakapātu šīferi, stiklu un citiem krusas radītiem atkritumiem. Iedzīvotāju atbalstam gan pašvaldības, gan pagastu pārvaldes darbinieki, gan sociālais dienests, gan uzņēmēji, gan brīvprātīgie, kuri steidzās palīgā no Tukuma, Rīgas, Viesatām un Jaunpils, lai dzīve postījumu nodarītajās vietās pēc iespējas ātrāk atgrieztos normālā ritmā.

Posts ir nodarīts milzīgs. Vēl joprojām ļoti nepieciešama brīvprātīgo palīdzība vētras postījumu novēršanai, īpaši darbam uz jumta! No pašvaldības puses solām siltas pusdienas un mīlestību. Lai noskaidrotu, kur pašlaik visvairāk nepieciešama palīdzība, lūgums sazināties ar Jaunpils un Viesatu pagastu pārvaldes vadītāju Baibu Rasu, tālr. +371 20204694. Aicinām visus mūsu novadniekus būt vienotiem un, vairojot labestību, palīdzēt nelaimē nonākušajiem!

Liels paldies visiem, visiem, kas iesaistījušies postošās vētras seku likvidācijā un turpina to darīt. Vislielāko materiālo atbalstu ir sniegusi SIA “SIGA RM”, kas ziedojusi 10 tūkstošus eiro Jaunpils pils atjaunošanai. Paldies SIA Power Building un Oskaram Kambalam un SIA "Rideļu dzirnavas" celtniekiem, SIA "Komunālserviss TILDe" un  brīvprātīgajiem, kuri operatīvi noreaģēja. Paldies uzņēmējiem, kuri baroja ar siltām pusdienām gan strādniekus, gan brīvprātīgos, kas neskaitot stundas strādāja lai novērstu katastrofas sekas, gan arī iedzīvotājus, kas bija palikuši bez ūdens un elektrības.

Pašlaik, uz 11.augustu, Tukuma novada pašvaldībā ir saņemti 80 iedzīvotāju iesniegumi ar lūgumu kompensēt vētrā radušos zaudējumus. Pašlaik pašvaldības akceptētā summa, izskatot iesniegumus ir 119,900 euro, bet ir vēl daudz neizskatītu iesniegumu, kuri drīzākajā laikā tiks izskatīti.

Tukuma novada pašvaldība ir atvērusi ziedojuma kontu, no kura par saziedotajiem līdzekļiem tiks pirkti materiāli un novirzīti vētrā cietušajiem mājokļiem. Konta numurs: LV63HABA0551019072866, maksājuma mērķī lūgums norādīt “Dabas stihijā cietušajiem”.

Informējam, ka Jaunpils pils 23.augustā rīkos labdarības koncertu ar mērķi vākt ziedojumus vētras seku likvidēšanai - pasākumu vadīs Baiba Sipeniece. Koncertā piedalīsies: Dagamba, Daumants Kaniņš, Olga Rajecka, Igo Fomins, Normunds Rutulis, Ieva Akuratere, Alvis Hermanis u.c.

Paldies visiem par atsaucību un labestību šajā drūmajā laikā!

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI