DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Krāslavas novada Robežnieku pagastā jau otrs ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnē

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēmis laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumu vēl vienā mājas cūku novietnē Krāslavas novada Robežnieku pagastā. Slimības skartajā saimniecībā ir sešas cūkas, un tā atrodas netālu no novietnes, kurā ĀCM uzliesmojums tika konstatēts pirms divām dienām.

Novietnē uzsākti slimības apkarošanas un ierobežošanas darbi. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnē esošās cūkas tiks likvidētas.

Šis trīs nedēļu laikā ir jau piektais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnēs Latvijā. Pirmais uzliesmojums tika konstatēts Gulbenes novada Stradu pagastā, divi Madonas novada Cesvaines pagastā un divi Krāslavas novada Robežnieku pagastā.

PVD aicina mājas cūku turētājus stingri ievērot biodrošību novietnē – nelaist cūkas ārā un nepieļaut to saskari ar savvaļas dzīvniekiem, nedot cūkām zaļbarību, dārzeņus un augļus no piemājas dārza, kā arī pārtikas pārpalikumus un būt uzmanīgiem ar pakaišu – skaidu, salmu, siena izmantošanu. Pirms došanās kūtī obligāti jānomaina apģērbs un apavi, kā arī jāveic apavu dezinfekcija. Darba rīkus, ķerras, spaiņus un citu aprīkojumu, kas tiek izmantots kūtī, nedrīkst izmantot ārpus tās.

Ja cūkas izskatās neveselas, nenodarboties ar ārstēšanu pašiem, bet nekavējoties izsaukt veterinārārstu!

Biodrošība ir jāievēro ikvienā saimniecībā Latvijā, kurā tiek turētas mājas cūkas, neatkarīgi no to skaita, taču īpaši uzmanīgiem šobrīd jābūt Alūksnes, Augšdaugavas, Balvu, Cēsu, Dienvidkurzemes, Dobeles, Gulbenes, Jēkabpils, Krāslavas, Kuldīgas, Limbažu, Ludzas, Madonas, Ogres, Preiļu, Rēzeknes, Siguldas, Smiltenes, Tukuma, Valmieras, Varakļānu un Ventspils novadu mājas cūku turētājiem, jo šajās teritorijās ir konstatēts vislielākais meža cūku inficēšanas gadījumu skaits.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI