DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Loģistikas nozares tuvākā nākotne – lielāka kravas apjoma pārvadāšana ar vienu vienību

Vakar, 13.jūlijā Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas ģenerāldirektors Rolands Feldmanis tikās ar Latvijas Loģistikas asociācijas (LLA) valdes priekšsēdētāju Normundu Krūmiņu, lai apspriestu jau paveikto kopīgi izstrādātajā projektā “Inovatīvi risinājumi lauksaimniecības un mežsaimniecības produktu pārvadājumu plānošanā un organizēšanā”, kā arī kopumā par nepieciešamību perspektīvā skatīt loģistikas pakalpojumus kopējā kontekstā – ostas, dzelzceļš un autotransports.

Kā viens no minētā projekta rezultātiem ir izkristalizējies fakts, ka izmantojot jauno piekabes konstrukciju, pa Latvijas ceļiem var pārvadāt jau 52 tonnas smagu kravu, tādējādi palielinot ekonomisko izdevīgumu. Ņemot vērā konstantu loģistikas izmaksu pieaugumu, tai skaitā palielinoties darba spēka izmaksām un samazinoties darba spēkam, lielāks kravas apjoms pārvadāšanā ar vienu vienību ir kā viens no risinājumiem tuvākā nākotnē.

Sarunas noslēgumā abu nevalstisko organizāciju pārstāvji pārrunāja loģistikas nozares attīstību lauksaimniecības produkcijas kontekstā. Latvija ne tikai eksportē lauksaimniecības produktu kravas, bet arī importē. Līdz ar to diskusijas dalībnieki atzīmē, ka ļoti svarīgi ir salāgot gan kapacitāti, gan veidot vienotu risinājumu kravu īpašniekiem, salāgojot dažādus transporta veidus un tātad sniedzot izdevīgāko piedāvājumu Baltijas reģionā. “Latvijai vajadzētu konkurēt valsts līmenī ar kaimiņzemēm, nevis savu reģionālo ostu līmenī” piebilda N.Krūmiņš.

Projekta “Inovatīvi risinājumi lauksaimniecības un mežsaimniecības produktu pārvadājumu plānošanā un organizēšanā” (projekta nr.18-00-A01612-000022) mērķis ir izstrādāt ekonomiski lietderīgu un efektīvu loģistikas modelēšanas un vadības sistēmas prototipu lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarei smago kravu pārvadāšanai, maksimāli efektīvi izmantojot uzņēmumos esošās tehnikas vienības un piesaistītos cilvēkresursus. Projekta vadošais partneris ir LLA un tas tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam pasākuma „Sadarbība” 16.1.apakšpasākuma “Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projekta īstenošanai” ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI