DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima atbalsta KNAB priekšlikumus pārskatīt sodu politiku par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem

Šodien, 22. jūnijā, Saeima galīgajā lasījumā lēma par valsts valodas lietojumu priekšvēlēšanu aģitācijas laikā un atbalstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iniciētos priekšlikumus grozījumiem Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā. Grozījumi paredz vairākas izmaiņas, tostarp palielināt juridiskajām personām, t.sk. politiskajām partijām, piemērojamo maksimālo naudas sodu līdz 7 100 eiro par priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības pārkāpšanu vai priekšvēlēšanu aģitācijai noteikto ierobežojumu neievērošanu publiskās vietās, preses izdevumos, kā arī sociālajos tīklos un citviet internetā.

Pašlaik spēkā esošais normatīvais regulējums paredz, ka juridiskajām personām piemērojamais naudas sods par aģitācijas pārkāpumiem, kas pieļauti televīzijā un radio, ir gandrīz piecas reizes lielāks nekā gadījumos, kad pretlikumīga aģitācija īstenota pilsētvidē, presē un internetā. Pieņemot grozījumus, Saeima lēmusi par līdzvērtīgu maksimāli piemērojamo naudas soda apmēru neatkarīgi no vides, kurā pieļauts aģitācijas pārkāpums. Šis KNAB iniciētais priekšlikums izriet no Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plānā
2023.-2025. gadam ietvertā uzdevuma.

Tāpat likumdevējs ir noteicis, ka politiskās organizācijas un ar tām nesaistītās personas turpmāk apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos, publiskās vietās, preses izdevumos, kā arī sociālajos tīklos un citviet internetā varēs veikt vienīgi Latvijas valsts oficiālajā valodā. Valsts valodas lietojuma uzraudzību priekšvēlēšanu periodā veiks Valsts valodas centrs.

Grozījumi paredz izņēmuma gadījumu, kad aģitācija varēs būt īstenota arī citās oficiālajās Eiropas Savienības valodās, un šādos gadījumos Latvijas valsts valodas lietojums aģitācijas materiālos nedrīkstēs būt mazākā apmērā par saturu svešvalodā.  Šis ierobežojums attieksies uz priekšvēlēšanu aģitācijas periodu pirms Eiropas Parlamenta un pašvaldību domju vēlēšanām.

Ja Valsts valodas centrs konstatēs, ka apmaksātas priekšvēlēšanu aģitācijas laikā aģitācija īstenota, neievērojot valodas lietošanas noteikumus, KNAB priekšnieks uzdos aģitācijas veicējam iemaksāt pretlikumīgi izlietotos finanšu līdzekļus valsts budžetā. Šajā gadījumā par aģitācijas veicēju uzskatāma persona, kura nav saistīta ar politiskajām organizācijām.

KNAB saredz nepieciešamību nākotnē attiecināt līdzvērtīgus nosacījumus arī uz politiskajām partijām un deputātu kandidātiem. Proti, ja politisko partiju un deputātu kandidātu aģitācijā tiktu konstatēts valodas lietojuma pārkāpums, tad visi aģitācijai svešvalodā izlietotie finanšu līdzekļi būtu jāiemaksā valsts budžetā.

Grozījumi izstrādāti ar mērķi pilnveidot normatīvo regulējumu, stiprināt Latvijas valsts oficiālas valodas lomu priekšvēlēšanu aģitācijā, kā arī nodrošināt godīgas vēlēšanas. Tāpat izmaiņas vērstas uz to, lai nodrošinātu priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumu sodu samērīgumu neatkarīgi no pārkāpuma izdarīšanas vides. Grozījumi stāsies spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI