DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministrija panākusi vienošanos par līguma izbeigšanu ar uzņēmumu, kas uzvarēja NBS pārtikas piegādes iepirkumā

Aizsardzības ministrija ir panākusi vienošanos par līguma izbeigšanu ar uzņēmumu SIA “Zītari LZ”, kas tika noslēgts pēc Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra veiktā iepirkuma “Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām”. Par to trešdien, 7. jūnijā, Aizsardzības ministrijas rīkotajā preses konferencē informēja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece.

“Ir panākta vienošanās par līguma pirmstermiņa izbeigšanu, pusēm savstarpēji vienojoties. Līguma izbeigšana pirms termiņa neradīs valstij finansiālus zaudējumus. Pašlaik notiek darbs pie jauna iepirkuma organizēšanas, kas paredz  iepirkt pārtikas preču iegādes pakalpojumu Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām,” uzsvēra I. Mūrniece.

Aizsardzības ministre preses konferencē pateicās Valsts kontrolei par īsā laika periodā veiktās revīzijas “Nacionālo bruņoto spēku pārtikas iepirkuma plānošana un īstenošana” izdarītajiem secinājumiem un pauda, ka kopumā tie ir ļoti līdzīgi ar Aizsardzības ministrijas pārbaužu secinājumiem.

 I. Mūrniece informēja par jau paveikto darbu iepirkumu uzraudzības un kontroles sistēmas pilnveidošanā, piemēram, ir izveidots jauns kontroles mehānisms, lai Aizsardzības ministrijā veiktu iepirkuma dokumentācijas sākotnējo pārbaudi. Turpmāk tiks veikts tehniskās specifikācijas un tirgus izpētes kopsavilkuma izvērtējums iepirkumos, kuru paredzamā līgumcena ir vienāda vai lielāka par trīs miljoniem eiro, un šobrīd jau notiek dokumentācijas izvērtēšana pirmajam šādam iepirkumam.

Lai nodrošinātu efektīvāku un caurspīdīgāku iepirkumu procesu darbību, Aizsardzības ministrija ir aktualizējusi un pilnveidojusi Iepirkumu plānošanas, organizēšanas un izpildes kontroles kārtību.

Aizsardzības ministrija ir noteikusi, ka Militārās izlūkošanas un drošības dienests atbilstoši savai kompetencei turpmāk veiks iepirkuma procedūrās iesaistīto amatpersonu uzraudzību, vienlaikus informējot iepirkumu veicējus par komersantiem, kuru dalība iepirkumos rada riskus valsts drošībai un ir saskatāmi korupcijas riski. Papildus, veicot iepirkumus atbilstoši Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likumam, Militārās izlūkošanas un drošības dienests turpmāk veiks pretendentu pārbaudes.

Tāpat Aizsardzības ministrija ir noteikusi pienākumu iepirkumu komisiju locekļiem nosūtīt tiesībsargājošajām iestādēm informāciju par pastāvošiem korupcijas riskiem, aizdomām vai mēģinājumiem viņus ietekmēt, tai skaitā, nosakot pienākumu aizpildīt pretkorupcijas anketu.

 Vienlaikus, papildus sistēmiskiem uzlabojumiem tiek izvērtēta gan iepirkuma komisijas, gan Nacionālo bruņoto spēku un Aizsardzības ministrijas ar pārtikas piegādes iepirkumu saistīto amatpersonu atbildība.

Pamatojoties uz Aizsardzības ministrijas veiktās dienesta pārbaudes rezultātiem un disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumu, disciplinārsods – atbrīvošana no amata – ir piemērota vienai Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra amatpersonai un vienai Nacionālo bruņoto spēku amatpersonai, kuras bija saistītas ar šo iepirkumu. Konkrētā Nacionālo bruņoto spēku amatpersona ir arī atvaļināta no dienesta pirms noteiktā laika. Vēl vairāku amatpersonu atbildības izvērtēšana turpinās.

“Aizsardzības ministrijā ir bijuši skaidri iepirkumus reglamentējošie noteikumi. Diemžēl, veicot pārbaudes saistībā ar šo iepirkumu, konstatēts, ka šie noteikumi tikuši ignorēti. Tāpēc tie tiks pilnveidoti, lai nākotnē šādas situācijas neatkārtotos,” preses konferencē uzsvēra Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

J. Garisons arī norādīja, ka Aizsardzības ministrijas veiktās pārbaudes apstiprinājās aizdomas par pārkāpumiem iepirkuma procedūras norisē, tomēr netika konstatēta mantisku zaudējumu nodarīšana valstij.

Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka ģenerālmajors Imants Ziediņš preses konferencē informēja, ka arī Nacionālie bruņotie spēki savas kompetences ietvaros ir izvērtējuši astoņu Nacionālo bruņoto spēku amatpersonu atbildību, no tām divas amatpersonas ir sodītas, piemērojot rājienu. Papildus tam I. Ziediņš uzsvēra, ka Nacionālie bruņotie spēki kopā ar Aizsardzības ministriju pašlaik strādā pie plāna, lai novērstu riskus, kas saistīti ar pārtikas piegādes nepārtrauktības nodrošināšanu Latvijas un sabiedroto valstu karavīriem. Tāpat šobrīd jau ir pārslēgtas vispārīgās vienošanās par vairāku pārtikas preču grupu piegādi ar iepriekšējiem piegādātajiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI