DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Indriksone Kijivā pārrunā Latvijas plānu Ukrainas atjaunošanai

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone pirmdien, 22. maijā Kijivā (Ukrainā) tikās ar Ukrainas valdības amatpersonām, lai pārrunātu jautājumus par Latvijas iesaisti Ukrainas atjaunošanā un iezīmētu veicamos primāros darbus un turpmākos plānus Ukrainas rekonstrukcijai pēc Krievijas brutālā iebrukuma nodarītajiem postījumiem.

Šā gada valsts budžetā Latvija ir paredzējusi piecu miljonu eiro finansējumu Čerņihivas apgabala rekonstrukcijai. Ekonomikas ministrija piešķirto finansējuma daļu plāno izmantot atjaunošanas projektu īstenošanā Čerņihivas apgabalā, dodot iespēju to īstenošanā iesaistīties Latvijas uzņēmējiem.

“Latvijas atbalsta plāns Čerņihivas atjaunošanai šobrīd paredz primāri nodrošināt Ukrainas iedzīvotāju identificētās pamatvajadzības un uzsākt teritorijas plānošanas darbus, vienlaikus nākotnē domājot par rekonstrukcijas uzsākšanu un fizisko būvniecību, nodrošinot arī šo procesu uzraudzību. Latvijas līdzšinējais atbalsts Čerņihivas apgabalam enerģētikas jomā, renovējot mājokļus Jagidnē, un atjaunojot šūšanas uzņēmumu Čerņihivas pilsētā, ir augstu novērtēts no Ukrainas puses”, norāda Ilze Indriksone.

Kijivā ekonomikas ministre š.g. 22. maijā tikās ar Ukrainas premjera vietnieku Ukrainas rekonstrukcijas jautājumos, Ukrainas kopienu, teritoriju un infrastruktūras ministru Oleksandru Kubrakovu, Ukrainas premjera pirmo vietnieci, Ukrainas ekonomikas ministri Jūliju Sviridenko un Ukrainas Ministru kabineta ministru Olehu Nemčinovu.

Ukrainas valdības pārstāvji norādīja, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir radījis nepieredzētus zaudējumus Ukrainas ekonomikai un kā prioritāros rekonstrukcijas virzienus uzsvēra kritiskās un sociālās infrastruktūras atjaunošanu, kā arī mājokļu atjaunošanu, lai veicinātu iedzīvotāju atgriešanos, savukārt pieaugušajiem un darbspējīgajiem dotu iespēju atsākt darba gaitas. Vienlaikus Ukrainas valdības pārstāvji uzsvēra, ka situācija Ukrainā joprojām ir mainīga un atbalsta sniegšanas iespējas un procedūras ir atkarīgas no karadarbības attīstības.

“Kopš pirmajām kara dienām Latvija ir nemainīgi solidāra ar Ukrainu, un turpināsim sniegt visu nepieciešamo atbalstu Ukrainai, cik ilgi būs nepieciešams. Arī Latvijas uzņēmēji turpina atbalstīt Ukrainu un plāno iesaistīties Ukrainas atjaunošanas procesos, piedāvājot savu kompetenci un prasmes. Lai panāktu mērķtiecīgu rezultātu, svarīga ir koordinēta un cieša sadarbība, un vienota izpratne ar visām atjaunošanas procesā iesaistītajām institūcijām,” tikšanās laikā uzsvēra ekonomikas ministre.

Tuvākajās dienās ministrei Kijivā vēl ir paredzētas tikšanās ar vairākām Ukrainas uzņēmējus pārstāvošajām lielākajām organizācijām. Neskatoties uz sarežģīto politisko un ekonomisko situāciju, Latvijas uzņēmēji turpina un ir ieinteresēti strādāt ar Ukrainas uzņēmējiem. 

Vizītes ietvaros Indriksone ar delegāciju apmeklēs arī  Čerņihivas apgabalu, kur tiksies ar apgabala un pilsētu vadību, lai pārrunātu primārās vajadzības un apskatītu potenciālās atjaunojamās teritorijas. Latvija jau ir sniegusi atbalstu Čerņihivas apgabalam, iesaistoties enerģētikas sektora, dzīvojamo māju un uzņēmumu atjaunošanā.

Ekonomikas ministri vizītē pavada Latvijas vēstnieks Ukrainā Ilgvars Kļava, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecības Ukrainā vadītājs Ainārs Mežulis, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs un Latvijas Teritorijas plānotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Līna Dimitrijeva.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI