DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latvijas Dabas fonds aicina parakstīt memorandu par dabai un klimatam draudzīgu pasākumu rīkošanu

Līdz 16. jūnijam Latvijas Dabas fonds (LDF) aicina uzņēmumus un organizācijas paust apņemšanos savus pasākumus rīkot pēc iespējas dabai un klimatam draudzīgi un parakstīt labas gribas memorandu. To jau parakstījusi Rīgas dome, festivāli “Lampa” un “Laba daba” un organizācija “Mammamuntetiem.lv”. Labas gribas memorands ir daļa no LDF kampaņas “Ballīšu zvērs. Pret paša gribu” par dabai un klimatam draudzīgu pasākumu organizēšanu. Savukārt vadlīnijas dabai un klimatam draudzīgu pasākumu organizēšanai pieejamas LDF veidotajā rokasgrāmatā: https://climategame.eu/greener-festival/.

LDF komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa stāsta: “Labas gribas memoranda parakstīšana ir simbolisks žests, kas apliecina izpratni par dabas daudzveidības un klimata krīzi un par cilvēku noteiktu rīcību tās novēršanā. Dažādu pasākumu organizēšana un piedalīšanās tajos ir fundamentāla mūsu dzīves pieredzes daļa, kurai nepieciešams daudz resursu. Ar dabai un klimatam draudzīgu pasākumu rokasgrāmatu un kampaņu “Ballīšu zvērs. Pret paša gribu” mēs rosinām cilvēkus mazināt savu rīkoto pasākumu ietekmi uz vidi. Labas gribas memorands ir iespēja organizācijām un uzņēmumiem motivēt sevi domāt par ilgtspējas jautājumiem jebkura pasākuma rīkošanā – kā darbinieku saliedēšanās pasākumā, tā plaša mēroga konferencē.”

Labas gribas memorandā ir ietverta apņemšanās rīkot pasākumus un turpināt kopīgi pulcēties, svinēt un priecāties, neatstājot paliekošas pēdas dabā. Dokumenta parakstīšana arī paredz, ka uzņēmums vai organizācija lieto LDF rokasgrāmatu vai citus izglītojošos materiālus, lai varētu īstenot dabai un klimatam draudzīgu pasākumu. Tāpat labas gribas memoranda parakstītāji apņemas dalīties ar savu pieredzi videi draudzīgu pasākumu organizēšanā ar citiem pasākumu organizatoriem. Lai pieteiktos parakstīt labas gribas memorandu, līdz 16. jūnijam jāraksta ziņa uz e-pasta adresi: dita.stalovska@ldf.lv.

LDF projektā “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” izveidoja digitālu rokasgrāmatu, kurā apkopoti ieteikumi dabai un klimatam draudzīga pasākuma rīkošanai:  https://climategame.eu/greener-festival/. Tajā aplūkotas piecas notikumu organizēšanas tēmas: ēdināšana, atkritumi, enerģija un ūdens, transports un vieta. Rokasgrāmatas lietotājs var atzīmēt informāciju par savu plānoto pasākumu un iegūt individualizētus ieteikumus vai arī izmantot tās pilno versiju. Mērķauditorija ir ikviens, kurš rīko kādu notikumu - sākot no dzimšanas dienas svinībām draugu lokā, bērnu ballītēm un beidzot ar starptautiskām konferencēm un mūzikas festivāliem.

Vēl līdz 21. maijam Dabas muzejā ir skatāma ekspresizstāde “Ballīšu zvēri” par pasākumu ietekmi un sekām dabā. Tā atrodas Dabas muzejā zooloģijas ekspozīcijā 3. stāvā. Plašāka informācija par Dabas muzeju pieejama šeit: https://www.dabasmuzejs.gov.lv/lv.

Rokasgrāmatu dabai un klimatam draudzīgu pasākumu organizēšanā sagatavoja vides žurnāliste Elīna Kolāte un LDF eksperti. Tā ir brīvi pieejama ikvienam interesentam. Rokasgrāmata atrodas šeit: https://climategame.eu/greener-festival/.

Kampaņas “Ballīšu zvērs. Pret paša gribu” varoņa kuiļa Fozefa stāsts pieejams šeit: https://youtu.be/VZUFc9bmvdc.

Kampaņas “Ballīšu zvērs. Pret paša gribu” video par vardi Astrīdu var skatīties šeit: https://youtu.be/6_wqFnEktlM.

Par projektu “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!”

Projekts “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir iniciatīva, kuru veidojuši 10 partneri 8 Eiropas valstīs ar mērķi padziļināt sabiedrības izpratni par klimata pārmaiņām un to, kā ar individuālām rīcībām iespējams sekmēt ilgtspējīgu un klimatam labvēlīgu attīstību. Latvijā to īsteno Latvijas Dabas fonds. Projektu “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” līdzfinansē ES DEAR (Development Education and Awareness Raising) programma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI