DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Drošība joprojām ir prioritāte mūsu dienaskārtībā

“Drošība reģionā un atbalsts Ukrainai joprojām ir prioritārie jautājumi mūsu dienaskārtībā.  Eiropai jāizdara savs mājas darbs – jāuzrauga Krievijai noteikto sankciju ieviešana. Nav pieļaujama nekāda to apiešana,” otrdien, 16.maijā, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmē (COSAC) uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds. Sanāksme notiek Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā.

A.Sprūds aicināja sanāksmes dalībniekus rast risinājums arī iesaldēto Krievijas līdzekļu izmantošanai un globāli aizstāvēt un īstenot ideju par starptautiska tribunāla izveidošanu, lai sauktu Krieviju pie atbildības par Ukrainā pastrādātajiem noziegumiem.

Eiropas lietu komisijas vadītājs atzinīgi vērtēja kopīgo ES munīcijas iepirkumu Ukrainas vajadzībām, taču vienlaikus uzsvēra, ka nepieciešams stiprināt arī militārās industrijas ražošanas attīstību. “Stiprinot savu iekšējo kapacitāti, tiks stiprināta arī Eiropas Savienības un NATO sadarbība,” pauda A.Sprūds.

“Latvijas interesēs ir skaidra Eiropas Savienības vīzija par stratēģisku pieeju paplašināšanās procesā - Ukrainai, Moldovai, Gruzijai un Rietumbalkānu valstīm nākotnē ir jābūt Eiropas Savienības sastāvā,” sacīja A.Sprūds, uzsverot - karš Ukrainā ir aktualizējis ES paplašināšanos un kaimiņattiecību politiku kā nozīmīgas drošības izvēles.

Spriežot par ES vienoto tirgu, A. Sprūds norādīja, ka joprojām starp visām dalībvalstīm nenotiek automātiska iegūtās izglītības un kvalifikācijas atzīšana. “Automātiska izglītības dokumentu atzīšana padarītu Eiropas Savienības vienoto tirgu arī par zināšanu vienoto tirgu. Tikai ar vienoto zināšanu tirgu mēs varēsim veiksmīgi īstenot gan digitālo, gan zaļo pāreju,” sacīja A.Sprūds.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs uzsvēra - zaļā pāreja nepieciešama, lai samazinātu enerģētisko atkarību un veicinātu ilgtspējīgu izaugsmi. “Zaļajā pārejā ieguvējiem jābūt visiem, un te būtiska ir politiskā griba,” sacīja A.Sprūds, mudinot izstrādāt sociālos mehānismus, kas nodrošinātu vienlīdzīgu piekļuvi zaļās pārejas atbalsta instrumentiem. Tāpat A.Sprūds aicināja veicināt savstarpējo savienojamību, kas ir priekšnosacījums Eiropas enerģētiskajai drošībai, ilgtspējai un konkurētspējai.

A.Sprūds šajās dienās uzturas darba vizītē Stokholmā, Zviedrijā, kur piedalās ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmē, ko ik pusgadu rīko ES Padomes prezidējošā valsts. Šoreiz sanāksmes dienaskārtībā ir jautājumi par Zviedrijas prezidentūras ES Padomē aktualitātēm, vienotā ES tirgus trīsdesmitgades sasniegumiem un izaicinājumiem, zaļo pārkārtošanos un koordinētu, visaptverošu atbalstu Ukrainai.

COSAC sanāksmē Stokholmā piedalās arī Eiropas lietu komisijas sekretārs Rihards Kols, kā arī komisijas deputāti Ieva Brante un Harijs Rokpelnis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI