DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Deviņpadsmitās Muzeju nakts norises visā Latvijā apmeklē vairāk nekā 203 000 cilvēku

Sestdien, 13. maijā, rekordaugsts dalībnieku skaits – vairāk nekā 244 Latvijas muzeji un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas iestādes - jau deviņpadsmito reizi iesaistījās starptautiskajā Muzeju nakts akcijā, nakts norisēs pulcējot vairāk nekā 203 000 apmeklētāju visā Latvijā. Populārākais Latvijas muzejs Muzeju naktī bijis Kara muzejs, spējot piesaistīt 14 608 apmeklētājus.

“202 984 Muzeju nakts apmeklējumi tikuši reģistrēti visu Latvijas reģionu valsts, pašvaldību, kā arī akreditētajos privātajos (kopumā vairāk nekā 165) muzejos un citās kultūras vietās, kuras akcijā iesaistījās sadarbībā ar kādu no muzejiem,” informē Kultūras ministrijas (KM) Kultūrpolitikas departamenta Arhīvu, bibliotēku un muzeju nodaļas vadītājas vietniece Daina Ratniece. “Fiksētais apmeklējumu skaits attiecas vien uz muzejiem, tajā neietilpst citu institūciju viesi, kuru, kā zināms, nebija mazums – daudz interesentu bija arī Valsts prezidenta pilī, gan Saeimas namā un citviet Rīgā; Muzeju nakts gaisotni spilgti varēja izjust arī ārpus galvaspilsētas - Daugavpilī, Liepājā, Balvos un daudzviet citur Muzeju nakts norises izgāja aiz muzeju sienām,” uzsver KM pārstāve.

“Ministrijas vārdā pateicos visiem Latvijas muzeju darbiniekiem un akcijas koordinētājiem – ICOM Latvijas Nacionālajai komitejai – par ieguldīto darbu, pašaizliedzību, enerģiskumu un radošumu, ar kādu muzeju darbinieki jau deviņpdsmito gadu rada svētkus tūkstošiem muzeju apmeklētāju,” pauž kultūras ministrs Nauris Puntulis, norādot, ka Covid-19 pandēmijas ietekme, lai arī ne ļoti izteikti, bet tomēr vēl ir jūtama, jo Muzeju nakts pasākumu apmeklējumu rekords šogad nav ticis pārspēts.

Šā gada Muzeju nakts tēma bija “radīšana,” ietverot vienā vārdā jaunradi, atjaunotni un atjaunošanu, dzīves uzlabošanu un dažādu lietu atjautīgu pārveidošanu, kā arī prasmju iepazīšanu un apgūšanu. Rīgā un Pierīgā Muzeju naktī durvis apmeklētājiem vēra 57 kultūrvietas, savukārt reģionos 187 vietās interesantas aktivitātes rīko pašvaldības, privātie muzeji un nevalstiskās organizācijas.

Tāpat kā aizvadītajos pirmspandēmijas gados arī šogad aktīvākais reģions Muzeju naktī bija Vidzeme, vidzemnieki un reģiona viesi 13. maija vakarā un naktī varēja apmeklēt pasākumus 73 kultūrvietās. Kurzemē Muzeju naktī apmeklētājiem durvis vēra 60 vietās, Latgalē – 36 vietās, savukārt Zemgalē – 18 kultūrvietās.

Kopš 2008. gada (neskaitot Covid-19 pandēmijas laiku) ik gadus cilvēku iesaiste Muzeju nakts pasākumos pārsniedz 200 000 apmeklējumu. Veidojot aizraujošas ekspozīcijas, izstādes un izglītojošas programmas un pārdomātu komunikāciju ar sabiedrību, Latvijas muzejiem izdodas piesaistīt un noturēt augstu pašmāju cilvēku un ārvalstu viesu uzmanību.

Akciju Muzeju nakts Latvijā organizē KM sadarbībā ar Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālo komiteju.

Muzeju nakts tradīcija aizsākusies 1999. gadā Francijā, tās mērķis – iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kuri ikdienā muzejus neapmeklē. Ar Starptautiskās Muzeju dienas un Eiropas Muzeju nakts atzīmēšanu saistītas norises Latvijā mērāmas jau otrajā gadu desmitā – Muzeju nakts 2023. gadā notiks 19. reizi; 2020. gadā - nolūkā ierobežot Covid-19 izplatību - Muzeju nakts tika atcelta, savukārt 2021. gada norises lielākoties notika tiešsaistē.

Līdz šim ik gadu muzeju apmeklējumu veicinošajos nakts klātienes pasākumos iesaistījies arvien lielāks muzeju skaits, tāpat Muzeju nakts aktivitātēs piedalās arī citi sabiedriskās dzīves veidotāji - teātri, izstāžu zāles, bibliotēkas, valsts pārvaldes iestādes, valsts un privātie uzņēmumi u.c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI