DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

EM aicina izteikt viedokli par ES konkurences noteikumiem tehnoloģiju nodošanas nolīgumos

Eiropas Komisija (EK) īsteno iniciatīvu “ES konkurences noteikumi par tehnoloģiju nodošanas nolīgumiem – izvērtēšana” ar mērķi ir izvērtēt kā Tehnoloģiju nodošanas grupu atbrīvojumu regula un ar to saistītās pamatnostādnes darbojas praksē, un pieņemt lēmumu par to, vai EK:

  • būtu jāļauj šai regulai zaudēt spēku;
  • jāpagarina regulas darbības termiņš;
  • jāpārskata regula un ar to saistītās pamatnostādnes, ņemot vērā tirgus attīstību, kas notikusi kopš tās pieņemšanas 2014. gadā.

Ekonomikas ministrija aicina uzņēmumus, kā arī ikvienu interesentu paust viedokli par  ES konkurences noteikumiem tehnoloģiju nodošanas nolīgumos līdz š.g. 24. jūlijam, aizpildot tiešsaistes anketu. Detalizēta informācija par sabiedrisko apspriešanu un anketa pieejama šeit.

Konkrētu veidu nolīgumi un darbības ir atbrīvoti no ES vispārīgo konkurences noteikumu piemērošanas ar Tehnoloģiju nodošanas grupu atbrīvojumu regulu, kas zaudēs spēku 2026. gada 30. aprīlī. Šī regula nodrošina tehnoloģiju nodošanas nolīgumu (t.i.  nolīgumu, kas  attiecas uz tehnoloģiju tiesību, piemēram, patentu, dizainparaugu tiesību vai programmatūras autortiesību, licencēšanu) atbilstību ES konkurences noteikumiem, tādējādi nodrošinot efektīvu konkurences aizsardzību, kā arī sniedzot uzņēmumiem juridisko noteiktību.

Tehnoloģiju nodošanas nolīgumi paaugstina ekonomikas efektivitāti un veicina konkurenci produktu tirgū, jo tie mazina pētniecības un izstrādes pasākumu pārklāšanos, sekmē pakāpenisku inovāciju, kā arī veicina sākotnējo pētniecību un izstrādi.

Sabiedriskās apspriešanas mērķis ir no uzņēmumu un ES pretmonopola tiesībaizsardzības viedokļa padziļināti izvērtēt galvenos konkurences jautājumus, kas izriet no tehnoloģiju nodošanas nolīgumiem.

EK iniciētais izvērtējums attiecas uz uzņēmumiem, kuri veic uzņēmējdarbību ES un darbojas dažādās ekonomikas nozarēs, kuriem ir rūpnieciskā īpašuma tiesības, kuri noslēdz tehnoloģiju nodošanas nolīgumus ar citiem neatkarīgiem uzņēmumiem vai kuri konsultē iepriekš minētos uzņēmumus par saistītiem konkurences jautājumiem. Izvērtējums varētu interesēt arī akadēmisko aprindu pārstāvjus, kas specializējušies ES konkurences tiesībās un rūpnieciskā īpašuma tiesībās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI