DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Eiropas dienā – Demokrātijas svētki AB dambī

Otrdien, 9. maijā, Eiropas dienā, Rīgā, AB dambī, visas dienas garumā norisināsies Demokrātijas svētki.  

Demokrātijas svētkus pulksten 10:00 ievadīs Demokrātijas rosme – pilsonisko prasmju treniņš pilsoniskās apzinātības praktizēšanai. Nodarbībā kopā ar Latvijas Pilsoniskās alianses (LPA) direktori Kristīni Zonbergu un LPA biroja darbiniekiem būs iespējams diagnosticēt pilsoniskās aktivitātes līmeni un izstrādāt individuālo treniņprogrammu mērķu sasniegšanai.

Diena turpināsies ar diskusiju par Eiropas Savienību un Latvijas iedzīvotāju iespējām iesaistīties lēmumu pieņemšanas procesos. Eiropas Parlamenta biroja Latvijā pārstāve Baiba Dziedātāja iepazīstinās Latvijas iedzīvotāju iespējām līdzdarboties Eiropas iniciatīvās un lēmumu pieņemšanas procesos, tai skaitā ieteikumiem, kā veiksmīgāk iesaistīties. Inese Vaivare, Latvijas Platformas attīstības sadarbībai direktore, informēs par konferenci “Partnerības demokrātijai, attīstībai un mieram”, kas norisināsies Latvijas prezidentūras Eiropas Padomē ietvaros šī gada rudenī. Andrim Gobiņam, Eiropas Kustība Latvijā prezidentam, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komiteja (EESK) pilsoniskās sabiedrības organizāciju grupas pārstāvim jautāsim par plānotajām pārmaiņām Eiropas Komisijas rosinātajā Demokrātijas pakotnē. Savukārt, Aija Lasmane, biedrības “Vecdaugavieši” valdes priekšsēdētāja pastāstīs par pieredzi Latvijā īstenojot Eiropas pilsoņu iniciatīvu “Beznosacījumu pamatienākumu ieviešana visā ES”.

Pēc diskusijas, plkst. 13:45, sekos saulespuķu stādīšana AB dambja galējā punktā, kas notiks akcijas “Saulespuķes Ukrainai: bez Tevis nav uzvaras” ietvaros sadarbībā ar SIA “Rīgas meži”. Pēc stādīšanas sekos demokrātijas pikniks Eiropas dienas noskaņās.

Diskusijā - iedvesmas pēcpusdienā pulksten 15:00 meklēsim atbildes uz jautājumu - kā iesaistīt tos, kuri neiesaistās? Diskusijā piedalīsies pilsoniskās sabiedrības organizāciju pārstāvji no Latvijas Nedzirdīgo savienības, Rīgas aktīvo senioru alianses, biedrības “”Klubs “Māja” - jaunatne vienotai Eiropai” un Rēzeknes novada biedrības ESTO. Pieredzes apmaiņai pievienosies arī pilsonisko organizāciju pārstāvji no Polijas un Norvēģijas. Diskusiju vadīs domnīcas “Providus” direktore Iveta Kažoka.

Diena noslēgsies ar “Līdzdalības aplauzienu” - dalīšanos stāstos par līdzdalības veiksmēm un neveiksmēm un neformālu tīklošanos. Līdzdalības aplauzienu vadīs Lolita Tomsone, Žaņa Lipkes memoriāla direktore un sabiedriskā aktīviste.

Pasākums ir bez maksas, plašāka informācija Latvijas Pilsoniskās alianses Facebook lapā. Ar pasākuma programmu iespējams iepazīties šeit.

“Demokrātijas svētkus” rīko Latvijas Pilsoniskā alianse, līdzorganizē Aktīvo iedzīvotāju fonds un atbalsta Valsts kanceleja. Pasākumu finansiāli atbalsta Kultūras ministrija. Pasākuma laikā notiks fotografēšana un filmēšana.

Demokrātijas svētki ir viens no Demokrātijas nedēļas pasākumiem. Pilsoniskā iniciatīva Demokrātijas nedēļa tika uzsākta 2020. gadā, atzīmējot Satversmes sapulces sanākšanas simtgadi un Neatkarības atjaunošanas trīsdesmitgadi,lai kopīgi svinētu, lepotos ar demokrātisku Latviju un aktīvi to stiprinātu.

Par Latvijas Pilsonisko aliansi

Latvijas Pilsoniskā alianse ir neatkarīga jumta nevalstiskā organizācija pilsoniskās sabiedrības un demokrātijas stiprināšanas jomā, kuras misija ir pārstāvēt pilsoniskās sabiedrības, tai skaitā biedrību un nodibinājumu kopējās intereses, kas balstītas uz demokrātijas pamatbrīvībām un cilvēktiesībām. Latvijas Pilsoniskā alianse apvieno 140 biedrus, kas kopumā aptver aptuveni 70 000 privātpersonas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI